Långt kvar till jämställdhet

Ligger kvinnors mänskliga rättigheter fortfarande ljusår efter männens? Nej, ska vi tro föreläsaren Gertrud Åström så närmar vi oss faktiskt.

"Först om vi sätter in kvinnokonventionen som en lag i Sverige kanske det blir en förändring", säger föreläsaren Gertrud Åström. Hon har under flera år arbetat med jämnställdhetsfrågor i Sverige.       FOTO: Lena Leffler

"Först om vi sätter in kvinnokonventionen som en lag i Sverige kanske det blir en förändring", säger föreläsaren Gertrud Åström. Hon har under flera år arbetat med jämnställdhetsfrågor i Sverige. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-01-25 06:00

Gertrud Åström bjöds igår till Boden av Unifem för att fira att det är 30 år sedan kvinnokonventionen infördes.
Hon vet vad hon pratar om. Gertrud Åström har nämligen arbetat med jämställdhetsfrågor i många år på olika ställen i Sverige och i andra länder.
Senast var hon jämställdhetsutredare åt regeringen och i dag flitigt anlitad föreläsare.
Samma rättigheter
- Det övergripande nationella målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Om vi ska få ett sådant samhälle är just mänskliga rättigheter en viktig förklaring till vad som krävs för det, säger Gertrud Åström.
Andra delmål är att kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare och forma villkoren för beslutsfattandet, ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
Lika stort ansvar
Män och kvinnor ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor samt ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. Målen antogs av riksdagen 2006.
Hur ser det ut idag, jämfört med för 30 år sedan?
- Ja, vi är inte riktigt framme. Även om FN-konventionen skrevs 1979 så är den okänd för många. De flesta känner till barnkonventionen men kvinnokonventionen känner nästan ingen till. Båda är precis lika tunga dokument och lika bindande. När det gäller barnkonventionen så brukar man göra ett bokslut och titta hur den har följts. Samma sak borde göras med kvinnokonventionen, säger Gertrud Åström.
Sveriges regering har kritiserats av FN:s kvinnokonvention för att det fortfarande finns löneskillnader och att kvinnor inte finns på beslutade poster, som de borde göra både i företag och inom politiken.
Krävs att den blir lag
- Först om vi sätter in kvinnokonventionen som en lag kanske det blir en förändring. Jag tycker däremot inte att man tjänar något på att säga att ingenting har hänt. Det slår hellre tillbaka på det arbete som faktiskt gjorts. Några exempel på förändringar är att kvinnors ekonomiska självständighet har ökat och barnomsorgen har byggts ut, säger Gertrud Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om