– Några kom sedan tillbaka, säger Anna-Karin Nylund (S), valnämndens ordförande i Boden.
Hon besökte på valdagen vallokalerna i Boden och var medveten om problemet.
– Så här ser det ut på de lite större områdena. Nytt är att det ska vara ett valställ, som är insynsskyddat. Man börjar med att ta valsedlarna först och man går in en och en. Sedan får man sina tre valkuvert. Vi befarande det här i valnämnden från början för att det blir en flaskhals, men vi trodde inte att det skulle bli så här, säger Anna-Karin Nylund.
Hon förklarar, att de har slagit ihop några distrikt för att inte avslöja valhemligheten för att det ingår för få.
Valförrättarna på Försvarsmuseum gick ut flera gånger och sa att de som redan hade valsedlar fick gå före i kön.
– Röstmottagana är jätteduktiga och proffsiga, säger Anna-Karin Nylund och fortsätter:
– Så här är det och vi har funderat om det skulle lösa sig om vi skapar en station till, men vi har inte jätteändamålsenliga lokaler där man kan ha ett ställe till att hämta sina valsedlar på.
Hon berättar, att 8 300 har röstat i förtid och det är rekord för Boden. På valdagen var det ingen kö där och därför valde en del att gå dit och rösta i stället.
– Men tanken är ju inte att man ska byta lokal i dag. Det här måste vi ta med oss naturligtvis.
När vi når Anna-Karin Nylund är hon på Torpgärden och hade precis besökt Träffpunkten i Sävast och där hade det bildats kö både in till stationen där man tar valsedlar och till stationen där man lämnar sina röster.
– Det är inte en ändamålsenlig lokal för det är så trångt och det är inte optimalt att det är så. Vi måste lära oss av det här. Vi har ju EU-valet 2024.
På försvarsmuseum fanns det dessutom bara en- och utgång till vallokalen, vilket skapade trängsel. Något som kritiserades med hänvisning till risken för smittspridning och pandemin.