Långa väntetider drabbar anhöriga: "Blir väldigt trött"

"Kommunen fick ned väntetiden ett tag, för den var sju månader en period, men den är på väg upp igen", konstaterar Anna-Carin Asp, ordförande i Bodens demensförening.

Personalbristen inom äldrevården blir ett hinder när kommunen behöver utöka antalet demensplatser.

Personalbristen inom äldrevården blir ett hinder när kommunen behöver utöka antalet demensplatser.

Foto:

Boden2023-07-31 11:00

Att kön och väntetiden ökar för att få plats på äldreboende skapar ängslan och besvikelse bland medlemmar.

– När man väl fattat beslutet och ansökt om en plats vill man gärna att det ska gå ganska fort. Det är frustrerande att vara hemma när väntan blir lång. Det är tungt att vara ensam anhörig hemma och vårda en partner, för det är en dygnet-runt-passning, säger Anna-Carin Asp.

Det är inte bara den fysiska omvårdnaden som tär på krafterna. Det är den ständiga oron, som slukar energi och en person med demenssjukdom förstår inte alltid vad de försätter anhöriga i för situationer.

– Man blir själv väldigt trött, säger Anna-Carin Asp och talar i det sammanhanget av egen erfarenhet. Den tröttheten märker man inte av förrän man är ensam och vet att den andre är i en trygg miljö.

Det kan vara några timmar på dagverksamheten.

– Då kan det vara så att man bara orkar sätta sig på en stol och stirra in i en vägg.

Att inte veta när en plats blir ledig är jobbigt och anhöriga har vittnat om att det känns som, att någon annan måste dö för att deras man eller hustru ska få en plats.

– Det är en realitet om man inte bygger ut, säger Anna-Carin Asp.

Kommunen är fullt medveten om behovet.

– Jag tror att även om man kan tillskapa fler platser rent fysiskt så handlar det i stor utsträckning om att det måste finnas människor som vårdar de äldre. Det stora bekymret, som jag har förstått det, är tillgången på vårdpersonal. Det är jättesvårt att få tag i personal.

Undersköterska är en nu en skyddad yrkestitel.

– De har gymnasieutbildning och kompetens att stå på.

Anna-Carin Asp framhåller att den person som ger omsorg tar ansvar för andra människor och hon funderar på vad samhället kan göra för att bidra till att vårdyrkena blir mer attraktiva.

– Jag tror inte att det bara handlar om att höja lönen. Pengar har viss betydelse, men det handlar också om arbetsvillkor, som att kunna styra över sin arbetstid i större utsträckning, säger hon och poängterar att det är hennes personliga bedömning.

I Bodens kommun har man infört rätt till heltid inom äldrevården, men alla orkar inte jobba 100 procent för arbetet kräver mycket fysiskt och psykiskt.

– Det är ett tungt yrke. Jag har själv jobbat inom vården på olika befattningar mer eller mindre patientnära och vet hur det kan vara. Kanske ska det vara möjligt att jobba 75 procent med heltidslön, men det kostar pengar, säger Anna-Carin Asp.

Uppdraget

Socialnämnden har givit förvaltningsledningen i uppdrag:

att förhandla med Norlandia att omvandla ytterligare 18 platser till demensvård på Björknäsgården och nyttja sex vakanta platser till demensplatser.

att se över möjligheten att tidigare införa nytt demensboende vid Erikslunden.

att utreda möjligheten att bygga om mellanboende och före detta vårdcentralflygeln vid Älvstrand till demensboende med 16 respektive nio platser.

att utöka antalet platser på korttidsboendet.

Karta: Demenscentra Erikslunden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!