Det är 10 hushåll i Ubbyn och 7 i Häggan som är driftsatta, eller 17 av 23 stycken.
– Det som är kvar är sex hushåll i Ubbyn där man inte kunnat blåsa fiber på grund av stopp i kanalisationen, säger Andreas Westerlund, Bodens Stadsnät.
Information via mejl har skickats ut till de som kopplats in på fibernätet, men inte till de andra.
– Vi som står utanför har inte fått någon som helst information varken från BDX eller Stadsnätet. Ingen tidplan, ingen åtgärdsplan och ingen erbjuden kompensation har presenterats hittills - bara ett stort tyst ingenting! De minsta man kan begära är en konstruktiv dialog, säger drabbade bybon Rigmor Åström.
När NSD pratar med Andreas Westerlund, vd för Bodens stadsnät under tisdagen så har han fått reda på informationen av BDX att sex hushåll i Ubbyn får vänta med inkoppling till våren. På Bodens stadsnäts hemsida står det dock fortfarande att jobbet ska vara klart under januari månad 2022.
Varför inte informera hushållen personligen som inte kommer få fiber från BDXs eller Bodens stadsnät sida?
– Jag fick information av Alf Svanmo, BDX, förra veckan men var sjuk. Det är klart att vi kan lägga ut information och se till så att de berörda blir informerade, säger Andreas Westerlund.
Vems fel är allt det här?
– Bodens stadsnät är besviken över hur BDX hanterat frågan. Givetvis skulle BDX har påbörjat blåsa fiber i oktober när man skulle ha varit klara. Men på grund av förseningar så skedde inte det och det blev för sent. Så det är väl därför problemet uppstått att det inte gått att blåsa fibern hos vissa fastighetsägare. Det är ju inte optimalt att gräva nu heller när allt är fruset. Så då får man göra ett nytt försök under våren när tjälen går ur marken, säger Westerlund.
Det har förekommit synpunkter från bybor att det har lagts för lite och fel fyllning när man lagt ned fibern. Byborna är därför oroliga att det i framtiden kan bli störningsproblem.
– Man jobbar efter Robust Fiber som är en hanteringsmall för hur jobbet ska utföras. Vi kommer också utföra stickprov ner i marken och kan på så sätt se vad man fyllt med, säger Andreas Westerlund.