De har ett berg av planerade återbesök att beta av – med färre läkare. Det berättar distriktsläkaren Francisc Masec, 40, i ett inlägg på sociala medier. Allmänheten måste få veta hur situationen är. Att vården som erbjuds är begränsad och att det till och med leder till hot mot personalen.
– Många har under två-tre veckor försökt kontakta oss på telefon och via 1177 utan att komma fram men ingen från ledningsgruppen har gått ut med det aktuella läget. Vi är första linjen när de kommer till luckan i receptionen och har haft ett antal fall där vår receptionist blivit utskälld för sånt som inte är hennes fel. Jag vill inte ens säga orden hon får höra i telefonen eller i chatten när patienter hör att de ska bokas om, säger han till Norr Media.
I en kommentar berättar en kvinna i 50-årsåldern att hon förgäves försökt nå hälsocentralen – men ingen svarar.
"Vart vänder man sig då när man behöver läkarvård?"
Francisc Masec har jobbat på hälsocentralen i sex år och säger att de skulle behöva tolv specialistläkare, men från måndag är de fyra och en halv fastanställda och två inhyrda.
– Man har tidigare täckt upp med fem stafettläkare med ansvar för 10 000-12 000 patienter och av de kommer tre att försvinna från måndag. De motsvarar sex fastanställda, säger han.
Låter som många patienter, hur blir arbetsmiljön?
– Den blir bedrövlig. Man måste använda kunskaperna i ryggmärgen för att snabbt avgöra om det är allvarligt eller kan skjutas fram någon månad. Det ökar risken för vårdskador och missbedömningar, när man ökar tempot ökar riskerna. Men vi vet inte heller hur länge den här situationen kommer dröja, det sägs en månad men kan bli flera.
De prioriterar redan nu hårt och fler patienter med mindre akuta besvär kommer få vänta eller hänvisas till privata aktörer.
– Patienterna kommer att drabbas hårt. Om det tidigare var jättesvårt att få en tid för läkarbedömning så blir det ännu svårare nu. Det kommer att bli fokus på akuta fall, multisjuka och barn, säger Francisc Masec.
Enligt divisionschefen Ulf Bergman är tillgängligheten till en medicinsk bedömning generellt god, men han bekräftar att primärvården har problem kopplat till stor efterfrågan på vård efter pandemin och brist på läkare och vårdplatser. Läkarbristen är inte ny, enligt prognosen kommer uppåt 50 nya distriktsläkare behövas de kommande åren, men som läget är nu är det brist även på hyrläkare.
– Ett akut problem just nu är att det råder brist på inhyrda läkare i flera regioner. Ganska många läkare som arbetade i bolag slutade i samband med pandemin men framför allt är det stor efterfrågan på hyrläkare när hela Sverige ska ta igen vårdskulden. Sedan har det varit diskussioner om prisnivåer, säger han.
Luckor har uppstått på flera hälsocentraler. Värst är nog läget i Kiruna men även Luleå, Boden, Kalix och Överkalix saknar läkare, enligt Ulf Bergman.
– Vi har även brist i övriga delar av länet. Det är tämligen utbrett.
Han säger att man försökt höja priset men att det inte har hjälpt.
– Tyvärr kvarstår bristen. Det blir som att vi går in i ett sommarläge redan i maj, så primärvården måste med stor sannolikhet göra vissa prioriteringar och garantera att de mest behövande patienterna får vård. Det ber vi om överseende med från de andra patienterna med mindre akuta behov, vi hoppas att den här problematiken ska lösas så fort som möjligt.