För en månad sedan sattes ställningarna upp runt kyrkan och bara det tog två veckor. Anderssons Bygg från Luleå är generalentreprenör för arbetet.
När Norrbottens Media besöker byggnaden håller kalkbeläggningen på att rappas av. Överluleå kyrka har haft problem att det släppt kalk och tornet har varit mest utsatt.
– Det innebär en risk för besökarna får kalk på sig när de går in. Det är ganska stora bitar upp till 3-4 kvadratdecimeter som släppt. Nu bygger man upp ytan på nytt genom att ta bort det skadade och sedan fyller man på med ny kalk. Man lagar också de sprickor som finns på utsidan på andra delar av kyrkan, säger Hans Johansson.
Kalksläppet gjordes att det bildades en liten figur som såg ut som ett litet monster uppe på kyrkväggen av putsen som fallit bort från tornet.
– Nu har vi sagt inom församlingen att " spöket ska bort" från kyrkan. På tornet sätter vi puts på tre sidor men inte på norrsidan mot träsket.
När Boden Överluleå kyrka som invigdes 1831 var 20 år gammal så gjordes en biskopsvisitation i Boden. I visitationsprotkollet står det att man anmärkte på bland annat att det släppte puts från tornet.
– Ja, det kanske blev fel redan från början. Men nu hoppas vi kunna åtgärda det för gott, säger Hans och skrattar.
Efter att den infärgade kalkputsblandningen härdats så görs det en så kallad hydrofobiering.
– Det läggs på ett silikonbaserat ytlager som inte syns med blotta ögat. När regnet träffar kalkytan så rinner det av istället för att sugas in i putsen. Silikonlagret lägger vi bara på tornet. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd till det. Metoden har prövats runt om i stiften med gott resultat och då blir det inte dessa släpp av putsen, säger Hans Johansson.
Målet närmaste halvåret är att få en snygg uppfräschning av kyrkan invändigt och utvändigt. Normalt brukar det sker vart trettionde år.
– Upprustningen går på sex-sju miljoner. Vi har under några år sparat överskottet så att vi har medel för ändamålet.
Inne i kyrkan finns alltid ljuskronor som är tända och oset efter ljusen sätter sig på väggarna. Kyrkoherden Hans Johansson pekar på en kvarlämnad svart fyrkant högst upp på en handmålad väggmålning.
– Så smutsig som fyrkanten var den väggen tidigare före rengöringen. Vi såg inte målningen. Den stora grejen nu är att väggarna ska tvättas från golv till tak med en speciellt konserveringsteknik tills det blir rent.
Idag har kyrkan 850 sittplatser men förlorar 25 stycken efter renoveringen. Två främre bänkar har tagits bort vilket ger några meter extra utrymme framme i koret.
– Kistan kan då stå på golvet vid begravningar om det behövs för dem som vill ta avsked. Vi har även mycket körer liksom stora ensambler och de får bättre plats när de uppträder, säger Hans Johansson.
Halva trägolvet i kyrkan ska även slipas om. Slitaget har uppstått framförallt av dubbskor som kyrkobesökare använder på vintern.
– Det ser nästan ut som maskhål i golvet. Vi kanske måste fixa hit fotskydd som det finns på andra ställen för att spara golvet.
Orgeln ska också rengöras men det görs efter slipningen är klar. Den första advent räknar man med att kyrkan ska återinvigas efter renoveringen.
– Vi döper och firar gudstjänst i församlingsgården just nu medan begravningar sker kapellen ute i distriktskyrkorna under ombyggnationen. Däremot vill vi gärna kunna genomföra årets konfirmation den 2 juli.
– Därför blir det spännande och se om de hinner slipa och lacka golven innan dess. Vi fokuserar då mest på att främre delen av kyrkan ska vara tipptopp, säger Hans Johansson.