Kvinnojourens nya drag för att hjälpa utsatta kvinnor

Bodens kvinnojour efterlyser bättre huskurage och vill se bodensarna agera och reagera när det gäller kvinnovåld. "Knacka på om du hör skrik för du kan vara den som avbryter våld i en lägenhet", säger Karin Eklund, ordförande i jouren.

Kvinnan och barnet. Ett viss symbolik i bilden där tredje personen är Karin Eklund, som är ordförande i Bodens kvinnojour. " Vi tar emot många mammor och barn som kan få boende och stöd i vår jourlägenhet."

Kvinnan och barnet. Ett viss symbolik i bilden där tredje personen är Karin Eklund, som är ordförande i Bodens kvinnojour. " Vi tar emot många mammor och barn som kan få boende och stöd i vår jourlägenhet."

Foto: Lena Leffler

Boden2021-12-25 18:00

Att jobba för kvinnor och kvinnors rättigheter har alltid legat den pensionerade distriktssköterskan och vårdläraren Karin varmt om hjärtat. Hon värnar om ett samhälle utan våld för alla, såväl kvinnor som män.

– Jag gick med i kvinnojouren som volontär när man körde igång på 80-talet. Då hade vi en lägenhet på stan. Jag var med några år men barnen tog mer tid så jag slutade. Nu är det två år sedan jag kom tillbaka men som ordförande.

– Kvinnojouren vill jobba så vi inte behövs. Det är vårt mål. Jag vet inte om vi når det i närtid men någon gång kanske. Vi vill också att män ska reagera och agera. Män kan försöka få män att förstå det här. Vi vill också ha mer män i kvinnoarbetet.

undefined
Karin Eklund, är pensionerad distriktssköterska men även vårdlärare. " Jag gick med i kvinnojouren i Boden redan på 80-talet när man körde igång. Sedan har jag haft ett långt uppehåll."

Kvinnojouren har i dag en sjurummare på hemlig adress.

–Den är hemlig för vi vill inte att någon gör någon illa på den adressen.  Idag är det inte fullbelagt utan vi har två-tre kvinnor med barn som bor där. 

Hur är skillnaden i dag jämfört med förr?

– Kvinnovåldet finns kvar och kvinnorna väntar länge innan de sticker iväg. När de kommer till oss måste det handla om hot om våld eller våld. Senaste året har media haft uppe kvinnovåldet och regering och riksdag har sagt att det inte ska finnas våld i nära relationer. Så nu börjar folk bli mer medvetna om att det sker. 

Karin Eklund tycker att jouren har ett bra samarbete med socialförvaltningen.

– Däremot har kvinnorna svårt att komma ut till en vanlig bostad efter att man varit till kvinnojouren. Ibland stannar de länge hos oss, för det finns ingenstans att bo. Kommunala bostadsbolag sparar inte lägenheter för utsatta kvinnor. Vi hoppas att de ska göra det. Man har faktiskt från regeringshåll gått ut och lovat att det ska finnas vissa bostäder.

undefined
Karin Eklund,ordförande i Bodens kvinnojour vill gärna lyfta huskurage-projekt under julhelgen. " Vi har satt upp en lapp i flerfamiljsfastigheter i Boden. Målet är att grannar larmar om de kommer i kontakt med kvinnovåld."

Kvinnojouren satsning inför julfirandet är att man satt upp lappar om projektet "Huskurage" i trapphusen med fastighetsägarnas tillstånd. Målet är att förhindra våld i hemmet genom att uppmana grannar att agera.

– Oftast sker kvinnovåldet bakom stängda dörrar. Ibland är grannen den enda som ser eller hör tecken på att något inte står rätt till. Det kan bli bra att bli påmind genom lappen att hör man något utanför en dörr reagera, knacka på eller ring polis.

Vad vill du skicka för julhälsning?

– Jag önskar att kvinnor får vara i fred och ha en fridfull jul utan våld. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!