Kvinnofrågor engagerar

Varje dag diskrimineras kvinnor i Boden och i världen. Sverige har skrivit under FNs kvinnokonvention och det finns nu en UNIFEM-förening i Boden.- Man kan påverka om man ger sig katten på det, säger ordförande Eivy Blomdahl.

Upp till kamp mot diskriminering av kvinnor. Sara Avander, Britt-Marie Loggert Andrén, Eivy Blomdahl samt Linda Nygård sitter i styrelsen i nybildade UNIFEM Boden och Helena Apelqvist är sammankallande i valberedningen.FOTO: Lena Tegström

Upp till kamp mot diskriminering av kvinnor. Sara Avander, Britt-Marie Loggert Andrén, Eivy Blomdahl samt Linda Nygård sitter i styrelsen i nybildade UNIFEM Boden och Helena Apelqvist är sammankallande i valberedningen.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-04-26 06:00
UNIFEM är FN:s utvecklingsfond för kvinnor. Den är en internationell organisation som arbetar för jämställdhet och kvinnors mänskliga rättigheter.
Eivy Blomdahl berättar att på FN-dagen i fjol kom Birgitta Ahlqvist till FN-föreningen i Boden och talade då om Unifem.
- Hon undrade om vi inte skulle starta en egen UNIFEM-förening. Självklart sa vi. Kvinnornas villkor i världen är inte så bra som man skulle önska att de var. Vi vet att kvinnofrågor engagerar, men att inte alla vill engagera sig i politiska partier. Därför hoppas vi att flera ska känna att de kan gå med i UNIFEM, som är en opolitisk organisation.
Britt-Marie Loggert Andrén tillägger att det känns bra för att föreningen har ett globalt perspektiv.
Bodens nybildade förening är den enda aktiva lokala föreningen norr om Stockholm. Och föreningen har redan fått igenom en central motion. De föreslog att en del av avgiften som går in centralt betalas tillbaka till lokalföreningarna. Vid årsmötet bifölls motionen.
I bodenstyrelsen finns olika kompetenser. De talar om vikten av att synliggöra diskriminering mot kvinnor på alla plan och planerar olika aktiviteter. Sara Avander ska penetrera kommunens jämställdhetsplan och handlingsplanen för våld mot kvinnor, tillsammans tänker de samla in pengar för att hjälpa kvinnor i andra länder och Eivy Blomdahl vill starta ett unifemprojekt i Apatity.
- För några år sedan var det ett projekt i Apatity för att föra in folkrörelsetraditionen.
Projektpengar från UNIFEM
Kvinnoklubben där finns kvar och det slog mig att vi kan söka projektpengar från UNIFEM för att starta ett nytt projekt.
Hon och Britt-Marie Loggert Andrén var på en inspirationsdag i Stockholm och UNIFEMföreningen där har tagit fram ett informationsmaterial som de ska använda i skolorna. Det har Boden bett att få ta del av och en punkt på verksamhetsplanen är just att informera ungdomar.
- Jag ser dagligen tjejer som har problem just för att de är tjejer, säger Linda Nygård.
- Det läskiga är att inte alla håller med om det själva, säger Sara Avander.
- Det är likandat i vuxenvärlden, säger Eivy Blomdahl.
Styrelsen består av: ordförande Eivy Blomdahl, kassör Lena Nilsson, ledamöterna Britt-Marie Loggert Andrén, Sara Avander och Kristina Nedlund samt ersättarna Linda Nygård och Karina Nilsson.
Fakta/
UNIFEMUNIFEM stödjer olika program som syftar till att utveckla jämställdhetsarbetet såväl internationellt som lokalt. För att kvinnors mänskliga rättigheter och säkerhet ska bli verklighet utgår UNIFEM:s aktiviteter från fyra strategiska mål:
minska den feminiserade fattigdomen
stoppa våldet mot kvinnor
stoppa spridningen av HIV/AIDS bland kvinnor och flickor
uppnå jämställdhet i det demokratiska styret i såväl fredstid som krigstid
UNIFEM har sitt huvudkontor i New York men finns representerade runt om i världen genom olika regionala kontor och nationella kommittéer som alla arbetar med kvinnors mänskliga rättigheter. UNIFEM Sverige är en av de nationella kommittéerna.
FNs kvinnokonvention
Kvinnokonventionen grundas på principen om jämställdhet och trädde i kraft i Sverige den 3 september 1981.
Den utgörs av 30 artiklar, varav de första 16 består av definitioner och rättigheter.
Artikel 2 och 3 behandlar den grundläggande förpliktelsen att avskaffa all slags diskriminering av kvinnor. I artiklarna 5-16 ges mer specifika förpliktelser. Resterande artiklar behandlar kommitténs arbete, rapportering, undertecknande av konventionen samt tvister rörande tolkningen. Inledningen till konventionen är ett uttalande om vilka åsikter, orosmoment och förhoppningar som ligger bakom skapandet av själva konventionen.
Konventionens artiklar kompletteras och förtydligas av allmänna rekommendationer som kvinnokommittén antagit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om