Artilleriregementet var en av elva salutstationer i landet som sköt salut på nationaldagen. I Boden finns Sveriges enda rörliga salutbatteri som transporteras på plats strax efter klockan tolv. Det som också var unikt för tillfället var att salutbesättningen enbart bestod av kvinnlig personal på regementet. Det vill säga en mix av officerare, civila och soldater.
Saluten genomfördes klockan 13 på Kvarnängen. Vi fick några ord innan avfyrningen med några i besättningen. Förvaltaren Anna Andersson, ställföreträdande batterichef, har varit med förr medan det var premiär för förbandsekonomen Caroline Danielsson, pjäsgruppchef vars uppgift är att dra i avfyrningsspaken. I samma batteristation ingick också rekryteringskoordinator Malin Stålnacke och utbildningsadjunkt Linnea Muskus.
– Vi har förövat och provsköt även en gång i morse. Man har fått förbereda sig mentalt och även varit lite nervös. Det ska nog gå bra. Jag ville vara med i dag för att få insyn i verksamheten och veta hur det går till. Speciellt som ekonom vill man veta var pengarna går, säger Caroline Danielsson.
Anna Anderssons huvudsakliga uppgift under skjutmomentet är att hon räknar antal skott eller granater så man skjuter rätt antal. Dessa skott avfyras med fem sekunders mellanrum.
– Vi skjuter inga granater i och med det är en salut utan det är bara en laddning. När vi skjuter för nationen så är det 21 skott. Huvuddelen av det här batteriet är ju anställda som inte skjutit och är civilanställda. De har ju inte erfarenhet så då är det viktigt att vi förövar, så personalen får känna att de är trygga och kan det här. Att vi är enbart kvinnlig besättning är ju ett sätt som A 9 valt för att påvisa att vi är så många kvinnligt anställda, säger Andersson.
Chefen för Artilleriregementet, överste Magnus Ståhl, deltog också vid skjutningen.
– Syftet med denna riktade insats är att synliggöra regementets kvinnliga anställda och att öka attraktionskraften så att fler kvinnor söker anställning i Försvarsmakten och specifikt Artilleriregementet, säger överste Magnus Ståhl, chefen för Artilleriregementet.
Med tanke på rådande pandemin var det många som hörsammat att stanna inomhus. Men David Isaksson fanns på plats utanför avspärrningen.
– Jag är här i dag som före detta lumpare och ska se och stötta min syster Linnea Muskus som är med i besättningen, säger Isaksson.