Krossade rutor och skit på trappan

Vandaler som krossar rutor, sparkar in dörrar, river upp planteringar och skiter på matsalstrappen. Det är verklighet på skolan i Svartbjörnsbyn.- Jag blir så arg och besviken, säger fritidspedagogen Monika Karolin.

Monika Drugge, föräldern, och Monika Karolin, fritidspedagog, anser att vandlismen måste stoppas. "De som gjort de här borde få komma hit och städa upp efter sig. Bara att sätta in rutor kostar en massa pengar". FOTO: Lena Leffler

Monika Drugge, föräldern, och Monika Karolin, fritidspedagog, anser att vandlismen måste stoppas. "De som gjort de här borde få komma hit och städa upp efter sig. Bara att sätta in rutor kostar en massa pengar". FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-09-01 06:00
Hon berättar att första skadegörelsen denna gång började egentligen före skolstarten. Då hade några ungdomar kladdat ned pingisbordet som står på skolgården med människoskit.
- Det känns äckligt. I måndags fanns det mänsklig skit på bron till matsalen. Frågan är varför man gör så här och förstör för andra, säger Monika Karolin.
Hon pekar på tre matsalsfönster som kastats sönder.
- Skolan har inte så stor budget. Skadegörelsen gör att de blir mindre pengar som egentligen ska användas till barnen att köpa roliga saker för, säger Monika Karolin.
Föräldern Monika Drugge, har haft barn som gått på skolan. I dag går hennes yngsta i första klass på Svartbjörnsbyns skola.
- Vår familj har tidigare bott i Björns men flyttat till stan. Under vår byatid bodde vi granne med skolan och redan då var det mycket tonåringar som samlades här på kvällarna. Några sprang på taket. Jag ropade och frågade vad de höll på med och blev kallad kärringjävel.
- Det är så enkelt att säga att allt bus eller skadegörelse äger rum i stan. Nu ser vi vad som händer även här. Som förälder tycker jag det är bedrövligt, säger Monika Drugge.
Arg och besviken
När personal och elever kom till skolan i måndags möttes de av utrivna planteringar, uppryckta svartvinbärsbuskar som låg över hela skolgården, ett söderslitet stuprör, insparkad dörr, omkullvält gruslåda och söndersliten basketkorg. En lekstuga hade blivit nedsprutad och vandaliserad med färg liksom hockeyrinken.
- Jag blir arg och besviken. I våras så hjälptes föräldrar och personal åt att bygga upp skolmiljön.Tonårsföräldrarna måste fråga sig vad barnen gör på kvällarna. Vi skulle behöva vuxna som kunde ta sig en sväng kvällstid runt på området, säger fritidspedagogen Monika Karolin.
Hon berättar att skolan tidigare också varit utsatt för vandalism och förstörelse.
- Att ungdomar gör så här beror nog på att de vill få uppmärksamhet, även fast det de gjort är dåligt. Att synas genom att vandalisera, är bättre än att inte synas alls, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om