Richard Handal är ensam ordinarie ledamot i bolaget Jouhannas Bar & Bistro AB som driver restaurangen Allstar. Han har besökt miljökontoret för att få information om hur man går tillväga när man övertar en restaurang med serveringstillstånd.
En del av den personliga lämpligheten är att visa att nya bolagsledamöter innehar kunskap om svensk alkohollagstiftning. De uppgifter om övertagande som nämnden fått är att bolagsändringen inte skulle komma till stånd innan Handal kunde visa att han hade dessa kunskaper.
I maj fick sedan miljö- och byggnämnden kännedom av bolagsverket att övertagandet skett den 11 april. Därför har nämnden i skrivelse uppmanat bolaget att komma in med en ny anmälan om ändring i bolag och de handlingar som behövs för att bedöma om nya bolagsmän är lämpliga att inneha serveringstillstånd samt handling som styrker tillkommande personers kunskaper i alkohollagstiftningen.
Varningen här gäller att en ändring i bolaget ska göras i förväg och utan dröjsmål. I detta fall anser miljö- och byggnämnden som delat ut varningen att bolaget brustit i att i förväg anmäla ändringar i bolaget samt inte visat " att bolagsmannen med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är lämpligt att bedriva verksamheten.
Om inte bolaget kan visa dessa saker kan nämnden överväga att dra tillbaka serveringstillståndet. Miljö- och byggnämndens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten.
– Jag drar lärdom av det som hänt och respektar deras beslut. Mycket beror på tung arbetsbelastning. Nu ska jag slutföra kunskapsprovet så att inte mitt serveringstillstånd äventyras, säger Richard Handal, Allstar.