Krisledningsmänniskor i arbete

Sprängolycka och en person skadad i hand och buk.Det inträffade på Bodens södra skjutfält och var scenaroit i en del av en utbildning, som genomförs i försvarsmaktens regi.- Det finns ett behov av den här typen av utbildning, säger Birgitta Miettinen, en av deltagarna och till vardags på Försvarshälsan i Boden.

Åsa Norberg, Arvidsjaur och Birgitta Miettinen, Boden, är två av deltagarna i utbildningen "Sjukvård i fält för anställda". De är belåtna med kursen.

Åsa Norberg, Arvidsjaur och Birgitta Miettinen, Boden, är två av deltagarna i utbildningen "Sjukvård i fält för anställda". De är belåtna med kursen.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-04-03 06:00
Syftet med torsdagens övning var, förutom att öva kursdeltagarna i omhändertagande, även att kontrollera orderverk och rutiner vid olyckor under övningar.
För första gången övades hela kedjan från omhändertagande på skadeplats via larmkedjan till avlastningssamtal med regementets krisgrupp.
Samverkan
- Vi har lagt tyngdpunkten på ledningsmässiga. Vi tittar på sambandet både inom övningen och uppåt, säger Stefan Johansson, övningsledare.
Man samverkade också med ambulanspersonal och polisen. Ambulans tillkallades direkt efter olyckan och transporterade bort den skadade. Senare anslöt två poliser.
- Vi har grundutbildningen. Nu får vi en repetition. Det händer hela tiden nya saker och det är alltid värdefullt att kunna uppdatera sig, säger Birgitta Miettinen.
- Utbildningen är bra och skapar större trygghet för alla parter, säger Åsa Norberg, som jobbar som skvadronsköterska vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.
Ökade krav
Syftet med kursen - som heter "Sjukvård i fält för anställda" - är att deltagarna efter avslutad utbildning ska vara "krisledningsmänniskor" och en resurs i olika situationer. Till exempel vid en sprängolycka.
Kraven ökar på försvarsmaktens personal. De komplexa uppgifterna fordrar att all personal är kunnig och trygg med de resurser som står till buds om något går fel.
Utbildningen, som innehåller både teori och praktik, har samlat 13 deltagare och de kommer från
F 21, A 9, I 19, Skyddscentrum i Umeå, Helikopterskvadronen i Luleå och Försvarshälsan.
Den sträcker sig över tio veckor och ger 15 högskolepoäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om