Kravet: Bättre hantering av läkemedel

Bodens kommunrevisorers granskning visar att socialnämnden i "begränsad omfattning" säkerställt en ändamålsenlig och patientsäker läkemedelsbehandling inom framförallt hemtjänsten och hemsjukvården. Något som även socialchefen redovisat för nämnden.

Här är avvikelserna som finns med i sommarrapporten. Socialnämnden beslutade det som framkommit i rapporten ska beaktas i handlingsplanen för personal- och kompetensförsörjning.

Här är avvikelserna som finns med i sommarrapporten. Socialnämnden beslutade det som framkommit i rapporten ska beaktas i handlingsplanen för personal- och kompetensförsörjning.

Foto: Bodens kommun

BODEN2018-04-02 06:05

Revisorerna konstaterar i sin granskning som skickats vidare till socialnämnden att det inom äldreomsorgen och då framförallt inom hemsjukvården och hemtjänsten finns utmaningar och risker kopplat till delegering av arbetsuppgifter exempelvis utifrån personalomsättning, tidsbrist och bristande språkkunskaper. Revisorerna vill särskilt uppmärksamma dessa utifrån det ansvar vårdgivaren Bodens kommun har för patientsäkerheten.

Norrbottens Media har i flera artiklar berört just avvikelserna som finns med i den speciella sommarrapporten förra året. Då skickades det in tre lex Maria-anmälningar och det var betydligt fler avvikelser jämfört med 2016 inom Bodens vård- och omsorgsverksamheter.

Revisorerna skriver också i sin granskningsrapport att vårdgivaren i begränsad omfattning säkerställt att erbjudande om enkel läkemedelsgenomgång sker med hemsjukvårdspatienter och boende vid kommunens särskilda boenden för äldre utifrån gällande föreskrift. Det finns i dag också delvis rutiner som tydliggör ansvar för rapportering, mottagande och utredning om vårdskada samt risk för vårdskada. Däremot framgår inte av rutinerna vem som ansvarar att informera den som drabbats av vårdskada och oklarheter avseende ansvarsfördelning bekräftades av de intervjuade. Det är enligt revisorerna ett område som behöver utvecklas och tydliggöras.

Det som toppar avvikelserna de sista två somrarna är fall, läkemedelshändelser och omvårdnad/omsorgshändelse. En viktig orsak är att kompetensen sviktar menar medicinskt ansvarig sjuksköterska Siv Stålnacke. Hon har tidigare också sagt i en intervju att det finns ett pågående arbete med att rapportera avvikelser och få alla medarbetare att veta varför och förstå syftet med inrapporteringen.

Även om kommunrevisorerna anser att det finns en del att göra för att säkerställa en ändamålsenlig och patientsäker läkemedelshantering så bedömer man att nämnden till övervägande del har en tillräcklig intern kontroll på området. Men kommunrevisorerna rekommenderar ändå socialnämnden att säkerställa att åtgärder vidtas för att komma tillrätta med oidentifierade risker och utmaningar avseende delegering och läkemedelshantering inom hemtjänsten och hemsjukvården. Det gäller hela processen från ordination till att patienten erhåller läkemedlet. Socialnämnden ska nu yttra sig på granskningsrapporten senast 29 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om