Kränkningar i skottgluggen
BODEN. På I 19 har 14 procent av de värnpliktiga känt sig diskriminerade av någon kamrat. - Det är ingen rolig läsning. Motsvarande siffra för A9 är elva procent och lite roligare läsning. Vi försöker arbeta mot kränkande behandlingen och behöver gasa ännu mer, säger Bo Bergdahl, arbetsmiljöhandläggare.
"Det gäller att hitta lösningar innan problemet uppstår", säger Bo Bergdahl på I 19 och jämställdhetshandläggaren Carin Hansson tillägger att det kan handla om små saker, men som är viktiga i helheten. Och om det finns många små irritationsmoment, så kan de växa till en stor sak och bidra till en avgörande känsla att vara till besvär.
Foto: Lena Tegström
Bergdahl konstaterar att den årliga värnpliktsenkäten visar områden de behöver jobba med.
De värnpliktiga har bland annat svarat på om någon annan värnpliktig diskriminerat dem på grund av kön, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning . I 19 ligger i paritet med riksgenomsnittet. A9 har ett något bättre resultat.
- Jag utgår då från svarsalternativet aldrig, eftersom redan en gång är en gång för mycket.
Totalt i riket har mer än var fjärde kvinnlig värnpliktig utsatts för kränkning av en kamrat, vilket är en försämring jämfört med tidigare. Den siffran redovisas inte förbandsvis. Bo Bergdahl gör kopplingen till säkerhetsrådets resolution om att öka antalet kvinnor i internationella insatser.
- Grundförutsättning för att öka kvinnor på förbandsenheterna är att fler gör värnplikten. Om de inte behandlas korrekt och inte trivs fortsätter de inte. Här måste vi spänna musklerna och börja på värnpliktsnivå.
Soldater har upplevt att de utsatts för kollektiv bestraffning. Avseende svaren på någon gång i månaden ligger I 19 över riksgenomsnittet.
"Måste ta till oss"
- Det är en signal vi måste ta till oss, för det får inte absolut inte förekomma. A9 ligger i stället under riksgenomsnittet. Så vi får titta på andra sidan staketet vad de gör annorlunda, eftersom de lyckats bättre, säger Bo Bergdahl.
Värnpliktsrådet har tidigare gjort en undersökning, som visade att I 19 skötte medinflytandet dåligt.
Enkäten bekräftar det. En fråga är om plutonens timme, som är ett öppet forum för medinflytande, genomförts en gång i veckan.
- Vi ligger åtta procent under riskgenomsnittet Det är ingen bra signal. En förklaring kan vara att pansarbataljonen ligger borta på skjutperioder. Då har man inte samma möjligheter att genomföra plutonens timme, men vi måste hitta former för det.
- A9 har lyckats ta medinflytandebiten på större allvar och ligger nio procent över riksgenomsnittet.
Över snittet
När det gäller soldaternas uppfattning om utbildningen och deras inställning till internationell tjänst och/eller till frivillig organisation, ligger I19 fem procent över riksgenomsnitten.
- Vi har lyckats motivera soldaterna bättre. Vi har väckt deras engagemang och lyckats att bibehålla deras intresse, säger Bo Bergdahl.
Både I 19 och A9 har också lyckats bättre att få fram informationen om att internationell tjänstgöring är en allt viktigare uppgift för försvaret.
- Vi har också lyckats bättre att förklara vad allmän värnplikt står för och syftar till., säger Bo Bergdahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!