"Köttätande havsörnar tar samernas renkalvar"

Samen Lars Jon Allas varnar för en ökning av köttätande havsörnar som rennäringens nya "rovdjur".- Havsörnar tar våra kalvar efter att ha vants vid kött vid stödutfodringen efter hela Skandinavien.

Samen Lars Jon Allas, Jukkasjärvi,  varnade under gårdagens rovdjursdebatt för havsörnen. " De har vants vid kött istället för fisk vid stödutfodringen och ger sig på våra kalvar i allt större utsträckning.

Samen Lars Jon Allas, Jukkasjärvi, varnade under gårdagens rovdjursdebatt för havsörnen. " De har vants vid kött istället för fisk vid stödutfodringen och ger sig på våra kalvar i allt större utsträckning.

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-02-22 19:23

I går eftermiddag började sametinget diskutera projektrapporten "Toleransnivå för rennäringen med avseende på rovdjursförekomst" i plenumet. Samepartiet Almasj-folkets Lars Jon Allas, Jukkasjärvi, anser att han fått lära sig hur man ska vårda sina renar av sina förfäder.

Skingrar renhjordarna
- Jag har skyldighet som renägare oavsett vilka lagar som finns att se till så att renen inte plågas, eller blir utsatt för rovdjur. Rapporten säger att renägarna i Sverige har fem procent toleransnivå gäller dödande djur eller 14 000 renar innan någon avskjutning kan börja.

- Frågan är väl hur mycket en renskötare ska behöva tåla eller hur mycket renen måste utsättas för. Rovdjuren tar inte bara en ren utan skingrar också renhjordar.

Så när samerna nått toleransnivån, vad ska hända då? undrar Allas. När han själv var ung renskötare så fanns det mycket vargar i hans by.

- Det var svårt med 6-8 vargar i renhjorden. När rovdjurstrycket ökar måste renägarna veta att det finns hjälp att göra något. Ingen renägare ska tolerera att få merbete som räcker över en vinter för vad rovdjuren ställer till.

Berömmer andra länder
- Då har det gått för långt. Så det är inte bara antalet dödade renar i den totala renhjorden som ska beaktas. Toleransen för rovdjurstrycket måste också vara mindre då renbetet är dåligt och renarna blir svagare, säger Lars Jon Allas.

Han berömde Nya Zeeland som utrotar alla rovdjur och Norge där renen inte får utsättas för rovdjuren.

- I Norge är kraven hårdare på hur djuren ska skyddas. Jag tror inte samhället i stort skulle acceptera så stora bortfall som renägaren utsätts för i Sverige, säger samen Lars Jon Allas.

Nytt rovdjur
Han talar även om det onormala att havsörnar ändrat sitt beteende och gjorts till köttätare efter samhällets stödutfodring längs hela skandinaviska havsbandskusten.

- Det är ett nytt rovdjur som inte finns med i rapporten. Havsörnarna kommer under kalvningstiden och ställer till med enormt stora skador. Men det här problemet vill man inte ta på sig från samhällets sida, säger Allas.

Debatten fortsätter även under fredagen. Allas liksom flera talare i går var nöjda med arbetsgruppens jobb med rapporten trots att den försenats i fem månader. Samelandspartiets Britt Sparrock, Valsjöby, hoppades att Sametinget i morgon kommer att ta hennes föreslagna beslut att överlämna rapporten till regeringen inom föreskriven tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om