Korttidplatserna försvann – nu larmar facket: "Otryggt"

Fackförbundet Vision har anmält arbetsmiljön på socialförvaltningen i Boden.
– Man kan inte begära att människor ska jobba när det inte vet hur de ska jobba och vad de ska jobba emot, säger Marianne Ericsson Westin, huvudskyddsombud på Vision Boden.

Marianne Ericsson Westin, huvudskyddsombud i Vision Boden.

Marianne Ericsson Westin, huvudskyddsombud i Vision Boden.

Foto: Lena Tegström

Boden2024-11-29 14:30

Nyheten i korthet

  • Fackförbundet Vision har anmält arbetsmiljön på socialförvaltningen i Boden, efter att antalet platser på korttidsboenden minskats från 33 till 20.
  • Minskningen har lett till ökat tryck på hemtjänsten men rutiner och resurser saknas, vilket skapar en osäker arbetsmiljö för personalen.
  • Brukare, ofta sköra personer som precis skrivits ut från sjukhus, drabbas mest av denna situation. Arbetsgivaren har lovat att ta tag i problemet.

Under 2024 beslutade socialnämnden att minska platser på korttidsboenden i Boden från 33 till 20 platser. Det innebär att fler patienter som skrivs ut från sjukhus nu behöver tas om hand av hemtjänsten, något som ställt till problem.

Enhetschefer inom socialförvaltningen upplever att de fått påtryckningar av sin arbetsgivare att inte bevilja korttidsboende samtidigt som rutiner kring utökad hemtjänst är oklara och resurser saknas.

Marianne Ericsson Westin, huvudskyddsombud på Vision Boden, har nu gjort en formell begäran till arbetsgivaren om att arbetsmiljön för biståndshandläggare inom socialförvaltningen och chefer inom hemtjänsten behöver åtgärdas, en så kallad 6:6a.

 – Cheferna har kanske inte gett förutsättningar och man har inte hunnit jobba fram fungerande rutiner så att man känner sig trygg med att det här ska kunna fungera. Det är därför vi har skickat den här framställan, man kan inte begära att människor ska jobba när de inte vet hur de ska jobba och vad de ska jobba emot, säger Marianne Ericsson Westin.

I slutändan är det brukarna, ofta sköra personer som precis skrivits ut från sjukhuset, som drabbas.

– Många upplever det som otryggt att åka hem efter en sjukhusvistelse då de känner på sig att det inte kommer fungera. Största problemet är dock kompetensbrist i hemtjänsten som nu ska ta hand om de som kommer hem, det finns inte alltid tillräckligt många som kan jobba och de har inte alltid den kompetens som behövs, detta är ett nationellt problem, säger hon.

Att komma hem efter att ha legat på sjukhus kan vara tufft. 

– Det är inte alltid en bra miljö, beroende på om det behöver göras anpassningar. Ibland lever personer i miljöer där det inte blivit städat på länge och det kan vara svårt att rymma de hjälpmedel som behövs.

undefined
Två undersköterskor på ett äldreboende. Arkivbild.

De krav som ställs i anmälan handlar bland annat om tydligare rutiner och tydlighet kring vem som tar beslut om tillfälligt utökad hemtjänst. 

Mona Holmström, verksamhetschef för förvaltningsstöd inom socialförvaltningen, svarar på 6:6a-anmälan.

– Vi har läst och tagit del av den och vi tar alla punkter på allra största allvar. Vi har påbörjat åtgärder och jobbar med dem för att hitta lösningar, detta arbete sker i samverkan med berörda professioner. 

– I kontakt med Arbetsmiljöverket har vi nu fått information om att ärendet är avslutat, dock fortsätter förvaltningen att arbeta med de punkter som Vision har anfört, säger Mona Holmström.

Varför valde man att minska på korttidsplatserna?

– Boden har haft väldigt många korttidsplatser utifrån vad man kan förvänta sig utifrån kommunens demografi. Vi har därför anpassat antal platser till en nivå som närmar sig hur det ser ut i andra kommuner. Detta är en resa att genomföra, inte minst med tanke på det nationella projektet "Nära vård" som går framåt i ganska hög takt.

– Det vi behöver tänka om i och vi ändrat arbetssätt, är att i direkt anslutning till utskrivning från sjukhus i allra möjligaste mån undvika att fatta beslut om korttidsboende. Brukare behöver istället komma till hemmet i första hand och att vi i hemmet stöttar upp behovet av vård och omsorg. Detta harmoniserar med intentionerna i det nationella projektet "Nära vård".

undefined
Arkivbild.
Projektet Nära vård

”Nära vård” är ett nationellt beslutat förhållningssätt som ska skapa en mer personcentrerad hälso- och sjukvård i hela landet. Det gemensamma målet för omställningen till nära vård utgår från ett medborgarperspektiv i syfte att skapa delaktighet och förutsättning för en god och samordnad hälsostärkande vård så nära hemmet som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om