Korpen utreds som alternativ F-9 skola

I torsdags träffade föräldrar från de berörda skolorna och förskolorna i Bodens centrum skolpolitiker och skolchefer.- Jag har som ordförande begärt att Korpen också utreds som en F-9 skola som alternativ till Sanden, säger Rigmor Åström, barn- och utbildningsnämnden.

Foto:

BODEN2008-11-29 06:00
I går på mötet i Björksalen framkom att barn- och utbildningsnämnden agerar utifrån en fast övertygelse om att föräldrarna vill ha en stor F-9 skola i centrala stan.
- Däremot har det inte gjorts någon enkät för att stödja detta uttalande. Vi vill genast ändra förutsättningarna och har tagit initiativ till en snabbundersökning om föräldrarnas åsikter i frågan. Vi siktar på en hög svarsfrekvens, för att få rättvisa siffror, säger Åsa Lundmark, initiativtagare till mötet.
Korpenskolan utreds
Enkäten har skickats ut till Parkskolan, Prästholmsskolan, Sandenskolan samt några berörda förskolor, som vanligtvis brukar skicka sina barn till sexårsverksamheten på någon av dessa skolor.
På kvällsmötet kom det fram några nyheter, bland annat från utbildningsnämndens ordförande Rigmor Åström (m). Hon har tagit tre ordförandebeslut i syfte att utvidga utredningen. Den första gäller den hårt kritiserade förändringen att haradseleverna på högstadiet skulle bussas till Boden.
- Nu ska vi även titta på möjligheten att skicka pedagoger till skolan. Vi ska även se hur många förskolebarn som finns i Björns och Björklund utifrån om skolan ska vara kvar. Förutom att Sanden utreds som en F-9 skola så gör nu också Korpenskolan det.
Sandenskolan har kritiserats som en barnvänlig skola utifrån den hårt trafikerad miljön utanför. Skolan är också uppbyggd med flera våningsplan. Föräldern Robert Bäck ansåg att högstadieleverna enbart skulle placeras på Sandenskolan.
- Korpenskolan skulle då kunna ta emot förskoleklasser upp till femte, sjätte klass för att det är ett lugnare skolområde. Föräldrarna ifrågasatte också starkt konkurrenshotet gentemot friskolorna. Folk sätter inte barnen i friskolan för att det är en F-9 skola utan på grund av pedagogiken.
- Vi fick känslan av att framtagandet av en F-9 skola kommit fram för att kunna göra sig av med så många lokaler som möjligt. För oss handlar det om att våra sexåringar ska vara med sextonåringar och se vad de gör, säger Bäck.
Håller inte med
Rigmor Åström håller inte med.
- För högstadieeleverna krävs två skolor är vår uppfattning. Det kommer att finnas 740 elever som friskolorna har tillstånd för. Fria Emilia, som är en F-9 skola, har en väldigt lång kö. De andra friskolorna som öppnar i grannskapet attraherar föräldrarna och då måste det finnas en kommunal F-9-skola i centrum.
- Om föräldrar inte vill ha dem där så finns ju Björns, Fagernäs och Torpgärdan kvar som alternativa skolor för barnen är inte knutna till ett visst upptagningsområde. Vi har inte sett slutet på det här än, säger Rigmor Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om