Korpen-elever vidgade sina vyer med resa till Spanien

I Spanien niar man fortfarande människor man inte känner. - Varför ska man säga ni om man bara är en? säger Niklas Vågstedt, 8B på Korpenskolan, nyss hemkommen från en resa till utbytesskolan i byn Mieres i det gröna Spanien.

Foto:

BODEN2008-04-29 06:00
Han var där tillsammans med klasskamraten Hanna Bergelin samt lärarna Stefan Lejon och Tania Ospino.
För ett par år sedan fick Tania Ospino en lapp av rektorn att det fanns möjlighet att via EU söka pengar till någon form av utbyte. Eftersom hon undervisar i spanska föll det sig naturligt att söka utbyte med en skola i Spanien. Hon deltog i ett seminarium och fick kontakt med en skola i Mieres, Oviedo.
Hon frågade eleverna vad de tyckte.
- Det kändes roligt att få göra och uppleva något annat, säger Hanna Bergelin.
- Mest ville man fara utomlands, säger Niklas Vågstedt.
Alla ville åka
När det blev dags för en första resa till utbytesskolan ville alla eleverna åka. Tanken är att hela klassen ska åka nästa år. Nu första gången åkte två lärare och två elever. Resan var förknippad med en hel del extra arbete och de som ville fara fick skriva ned en motivering. Valet föll på Niklas Vågstedt och Hanna Bergelin. De satte ihop ett material, som de sedan presenterade för flera klasser i Mieres.
- De var ambassadörer för Boden, säger Tania Ospino.
De var där mellan 13 och 20 april och har ännu inte hunnit redovisa för klassen sina erfarenheter. De tycker det var vackert, varmt och en annorlunda natur med berg. När Hanna Bergelin såg snön som låg kvar här hemma blev hon deprimerad.
De tillbringade mer tid tillsammans med några av eleverna, men påpekar att alla på skolan hade rast samtidigt.
Det fanns ingen skolmatsal, utan man gick hem och åt.
- De hade konstiga matvanor, säger Hanna Berglin och tillägger att kindpussandet är en grej hon minns.
Annars tycker Niklas Vågstedt att mycket var likadant, även om det finns skillnader mellan utbildningarna på skolan.
En av de första sakerna de noterade var hur rent det var på skolan i de allmänna utrymmena, men i klassrummen kunde det finnas lite klotter. Men de elevarbeten som hängde på väggarna fick sitta kvar.
En fantastisk möjlighet
Stefan Lejon, som är lärare i svenska, engelska och samhällskunskap, tycker att utbytet är en fantastisk möjlighet för eleverna, dels att utvecklas som individer, dels att utveckla sina språkkunskaper.
Han önskar att alla elever fick samma möjlighet och ska skapa ett samtalsforum via internet, så att det blir lättare att kommunicera med varandra.
Tania Ospino, som även arbetar som speciallärare, berättar att de även var intresserade hur de arbetar med barn med särskilda behov. Men på skolan med 400 elever fanns bara en elev med ADHD och där arbetade man mer på fritiden med elever, som behövde särskilt stöd på.
Stefan Lejon tror att den del av förklaringen är att de spanska barnen inte diagnosticeras på samma sätt som i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om