Konsumentverket stämmer Open Infra

Konsumentombudsmannen (KO) stämmer Open Infra angående otydlighet i avtalsvillkoren till patent-och marknadsdomstolen. " Vi begär att domstolen ska förbjuda Open Infra att använda avtallsvillkor som vilseleder konsumenterna", sägerJohanna Nyblom, processråd vid KO.

Johanna Nyblom, jobbar som processråd vid Konsumentombudsmannen (KO). " Vi har haft en dialog med Open Infra som vidhållit att man inte tycker att deras villkor är vilseledande. KO håller inte med, därför stämmer vi."

Johanna Nyblom, jobbar som processråd vid Konsumentombudsmannen (KO). " Vi har haft en dialog med Open Infra som vidhållit att man inte tycker att deras villkor är vilseledande. KO håller inte med, därför stämmer vi."

Foto: Pressfoto

Boden2022-04-05 17:00

Många konsumenter har tecknat avtal med fiberleverantören Open Infra Core AB, men sedan väntat förgäves på att få fiber installerat. Den som tröttnat på att vänta har mötts av krav på betalning, även om arbetet inte påbörjats. Konsumentverket inledde ett ärende 2020 mot Open Infra mot bakgrund av att ett stort antal anmälningar kommit in mot bolaget. Av anmälningarna framgår att konsumenterna uppfattat villkoret i avtalet som att de kostnadsfritt kan säga upp avtalet, om inte fibern är installerad inom två år. Men när de velat bryta avtalet har bolaget krävt betalt. Fakturorna har varit på mellan 5 000 och 30 000 kronor.

KO konstaterar också att bolaget tar sig rätten att ta ut en avbrottsavgift, oavsett om något arbete påbörjats eller inte, vilket får till följd att konsumenten i praktiken är bunden till avtalet oavsett hur lång tid det tar för bolaget att leverera tjänsten.Konsumentombudsmannen, KO, anser att avbrottsfakturor på så höga belopp verkar avskräckande på konsumenternas önskan att bryta avtalet och binder konsumenterna mot deras vilja. 

– Vi ser att avtalets villkor är formulerade på ett sätt som gör att konsumenten inte har haft någon reell möjlighet att ta del av eller förstå villkoren innan avtalet tecknades. Sådana avtalsvillkor är vilseledande och därmed oskäliga och ska förbjudas. Konsumenterna frånhävs möjligheten att säga upp det här avtalet utan kostnad, säger Johanna Nyblom, processråd vid KO.

 KO har ju haft en tidigare lång kontakt med bolaget?

– Ja, och bolaget har svarat i sina skrivelser till KO att de inte tycker att deras avtal varit vilseledande. Där är vi oense och då behöver domstolen pröva hur de här villkoren ska uppfattas helt enkelt, säger Nyblom.

Open Infra säger nu att man ändrat sina villkor 2021?

– Det har ingen betydelse för den här processen. Det finns fortfarande konsumenter som sitter fast i de här avtalen med de gamla villkoren. De nya har jag inte heller tagit del av och kan uttala mig om.

 En rättsprocess tar ju tid?

– Det brukar vara långa handläggningstider och har vi tur så skulle det kunna komma en dom senare i höst.  Är det så att domen överklagas och det blir prövningstillstånd så tar det några månader till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!