Konstnärligt avsked

Elevernas tavlor av Parkskolan säger mer än tusen ord.- Det känns tråkigt och sorgligt när världens bästa skola ska stängas, säger femmorna.

Sista femman i Parkskolans historia visar upp några av sina fina skoltavlor. Nu flyttar eleverna Afnan, Isabella. Therese, Nesrin, Alexandra, Gracia, Ludvig, Julia, Michael, Lucas, Ebba, Markus, Mahmud Hassan, Louise, Elsa, Isabell och Tove.FOTO: Göran Ström

Sista femman i Parkskolans historia visar upp några av sina fina skoltavlor. Nu flyttar eleverna Afnan, Isabella. Therese, Nesrin, Alexandra, Gracia, Ludvig, Julia, Michael, Lucas, Ebba, Markus, Mahmud Hassan, Louise, Elsa, Isabell och Tove.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2010-02-26 06:00
Låg- och mellanstadieskolan i Boden är omtyckt. Ändå sjunger Parkskolan som byggdes 1956 på sista versen. Skälet till nedläggningen beror på att det blivit färre elever i Bodens kommun.
Sista kullen femmor
Så femteklassen med 17 elever blir den historiskt sista avgångskullen i Parkskolans historia. För att hedra sin skola under sista skolåret innan flytten till Korpenskolans högstadium har barnen gjort en utställning. Det är läraren Kristina Berglund som kom på idén.
Känslor för Parkskolan
- Eleverna har fått kombinera bild och svenska. Genom att använda bilder som uttrycksmedel så har de försökt förmedla sina tankar och känslor för sin skola. Barnen har arbetat i par och målat en tavla tillsammans. Målet var att försöka komma överens om vad bilden skulle innehålla, säger klassläraren Rolf Byberg.
Jordens bästa skola
Tavlorna bär spår av både vemod, sorg men även glädje. En älskad skola kan målas som en vacker regnbåge eller en smarrig gräddtårta.
- Vi tänkte att vi i femman har gått så länge här. Parkskolan är så bra att den förtjänar en tårta. Jag tycker också att vi har bra lärare på skolan som hjälper oss jättemycket, säger Michael Holmström.
Kul med årstider
Det finns även en tavla som innehåller två årstider.
- Jag och min klasskamrat började skissa på varsin sida av teckningen. Den ena ville rita sommar och den andra vinter. Det är kul med alla årstider. Parkskolan har ju ändå alltid funnits, oavsett väder, säger Markus Karlsson.
Det märks under samtalet med femmorna att Parkskolan betyder mycket för barnen och även deras familjer.
- Min syrra och min mamma har också gått här. De tyckte också det var en bra skola, säger Louise Loggert-Stålnacke.
På Parkskolan har barnen åkt skridskor och sparkat boll utanför skolan. Julia Hagberg och Therese Dahls målning av skolgården med glada, lekande barn kom till för att alla ska minnas Parkskolan.
- Vi döpte tavlan till " Barnen på Park". Vi har också skrivit ett protestbrev för vi ville stanna kvar här, men det hjälpte inte alls, säger Julia Hagberg och Alexandra Essén, besviket.
Deras klasslärare Rolf Byberg kommer att undervisa på Prästholmsskolan till hösten. Så när barnen lämnar Parkskolan så ser han dem inte mer.
- Personligen kommer jag att sakna sexan på Parkskolan. Det året såg man hur mycket alla barnen hade gått framåt. Det var väldigt givande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om