Konst i det gröna

Konst i det gröna kan också vara fåglar i det gröna.- Jag har alltid tyckt om fåglar, säger Rita Henriksson, en av konstnärerna som ställde ut på hembygdsområdet i samband med hembygdsdagarna i Boden.

Foto:

BODEN2008-07-28 06:00
Fåglar var det genomgående temat på Rita Henrikssons alster.
- Förr målade jag fåglarna stelt, fotografiskt korrekt och tråkigt. Men i samband med att jag gick över från olja och akvarell till akryl fick fantasin fritt spelrum. Nu målar jag på känsla och fåglarna blir mer fantasifulla.
Tranan är Ritas favorit. Men "Koltrast från Kungsängen" var den tavla som mest drog blickarna till sig hos besökarna i Boden.
- Jag hade nyligen en utställning i Vindeln och fick väldigt fin respons. Här i Boden är jag för andra gången. Området är jättefint, men det har inte varit så mycket folk och försäljningen har gått trögt, säger Rita, som är född i Tornedalen men numera bosatt i Luleå.
n Slöjdläraren Tomas Flodström från Heden har besökt Bodens hembygdsdagar i nästan 20 år.
- Men jag har en känsla av att det är mindre folk i år, säger han. Kanske är vädret för bra. Jag tror att det hade varit bättre att koppla marknaden närmare hembygdsaktiviteterna.
Flodström svarvade vackra vasar
i det fria på hembygdsområdet.
Den träbit av lönn som han just börjat svarva ska vara klar om fem månader. Det är en lång process med torkning och slipning innan träbiten förvandlats till en vacker vas.
- Förhoppningsvis ska den vara klar till jul, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om