De elever som har rätt till skolskjuts erbjuds det om avståndsgränsen till anvisad skola uppfylls. Skolskjutsen kan erbjudas i befintlig linjetrafik eller i en särskilt upphandlad skolskjuts med buss eller taxi.
Grundtanken med ungdomskortet är att erbjuda ett subventionerat resande inom tätorten med lokaltrafiken och för ungdomar på landsbygden med Länstrafiken.
– Orsaken till avgränsningen är att vi för varje resa som görs med ett ungdomskort i Länstrafikens bussar betalar en full ersättning till dem. Dessa pengar vill vi hellre använda till att utveckla vår egen hållbara och biogasdrivna lokaltrafik. Enbart i de tidslägen där lokaltrafiken inte går erbjuds därför ungdomarna möjlighet att resa med Länstrafiken, uppger Ellinor Isaksson Larsson.
– Syftet med linje 28 är inte att erbjuda korta resor inom respektive tätort, utan tanken är att den ska vara en så snabb och attraktiv förbindelse som möjligt för pendlare mellan Luleå och Boden.
Hon konstaterar att lokaltrafiken saknar en snabb och smidig förbindelse mellan Södra Svartbyn och Sävast men tanken är inte att Länstrafikens linje 28 ska uppfylla det behovet.
– Är behovet att resa med linje 28 på den här sträckan så kan man köpa ett busskort på den linjen åt sitt barn, eftersom ungdomskortet inte är den produkt som gäller för just det behovet. Alternativet är annars att åka med lokaltrafiken in till stan och göra ett byte ut mot Sävast.