Kommunen vill se fler cyklister på Bodens cykelvägar

Bodens kommun vill att fler cyklar. Därför avser den att förbättra standarden på gång- och cykelvägarna. ”Man ska inte behöva väja för hål och sprickor”, säger Maria Kristoffersson, avdelningschef.

Kerstin Chley, transportrådgivare på Bodens kommun.

Kerstin Chley, transportrådgivare på Bodens kommun.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2022-05-06 09:55

Vi har tidigare berättat att gång- och cykelvägarna har försämrats rejält på grund av en alltför låg budget.

Bodens kommun arbetar för att få ett mer sammanhållet cykelstråk.

– Bakgrunden är att vi saknar en cykelplan. Så den har vi börjat titta på och i somras var vi ute och inventerade alla gång- och cykelbanor, säger Maria Kristoffersson, avdelningschef på tekniska avdelningen.

undefined
Kommunen har inventerat cykelstråken i Bodens tätort.

Det finns sex cykelstråk, som utgår från centrum i Boden och fortsätter ut till de större bostadsområdena. De går till Sävast, Bodsvedjan, Heden, Fagernäs, Svartbjörnsbyn och Södra Svartbyn.

– Vi har en god tillgänglighet till hållbara resor. 76 procent av befolkningen bor inom 400 meters avstånd från en hållplats och ungefär samma förhållande gäller till cykelstråken. Men det går att göra dem än mer attraktiva, säger Kerstin Chley, transportrådgivare.

Hon tillägger, att vissa sträckningar kan förbättras.

– Målet är att få fler att cykla. Ett uppdrag i kommunens strategiska plan var att ta fram en cykelutredning med syftet, att främja en ökad användning av cykel i Boden. Samtidigt pågick arbetet med en trafik- och parkeringsstrategi, säger Kerstin Chley.

Strategin innehåller en nulägesanalys av transportsystemet inklusive gång- och cykeltrafik. En cykelplan med fokus på ökad cykling angavs, som en av aktivitetsåtgärderna i strategins fortsatta arbete.

Arbetet för att få ett mer sammanhållet cykelstråk handlar om att hela stråkens längd fram till slutpunkten ska vara tydliga och ha god framkomlighet.

– Till exempel går stråket till Heden dels via Trångfors, dels via Hedsvedjan, men vidare mot och genom Hamptjärnmoran går det ofta på övrigt vägnät. Där måste vi förtydliga med vägvisning, så att cyklister som inte bor i eller är bekanta med området också hittar, säger Kerstin Chley och fortsätter:

– För att få fler att cykla behöver cykelstråken vara tillgängliga, attraktiva och framkomliga. Ett ökat cyklande medför ökat behov av drift och underhåll. Hälso- och miljövinsterna ökar ju fler som cyklar både individuellt och för kommunen som helhet.

undefined
Maria Kristoffersson, avdelningschef på tekniska avdelningen i Bodens kommun.

– Att cykla ska vara trevligt, smidigt och gå snabbt och fort. Man ska inte behöva väja för hål och sprickor, fortsätter Maria Kristoffersson.

Men allt avgörs hur mycket pengar de får i budgeten till det fortsatta arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!