Mottagningen mot våld ska hjälpa utsatta

Våld i nära relation ökar i landet och Boden är inget undantag. Därför öppnar kommunen en ny kontaktväg för både utsatta och våldsutövare.

Polisen, Brottsofferjouren och Bodens kommun har uppmärksammat våld i nära relation under skördemarknaden.
Sarah Ekbom, kommunpolis lokalpolisområde Luleå/Boden, Veronica Nordberg, verksamhetsledare Brottsofferjouren,  Therese Sehlstedt, socialtjänsten, Emma Lundkvist, utredningsgruppchef Brott mott särskilt utsatta och Katharina Ängtoft, socialtjänsten.

Polisen, Brottsofferjouren och Bodens kommun har uppmärksammat våld i nära relation under skördemarknaden. Sarah Ekbom, kommunpolis lokalpolisområde Luleå/Boden, Veronica Nordberg, verksamhetsledare Brottsofferjouren, Therese Sehlstedt, socialtjänsten, Emma Lundkvist, utredningsgruppchef Brott mott särskilt utsatta och Katharina Ängtoft, socialtjänsten.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-08-25 14:00

Mottagningen mot våld är ett helt nytt grepp från Bodens kommun för att motverka våld i nära relation. Man erbjuder råd och stöd kring tankar och upplevelser och vänder sig till personer som använder eller har använt någon form av våld mot närstående, eller personer som har eller är utsatt för våld.

Man vill också få kontakt med barn som upplevt våld mellan närstående.

– Tanken är att du ska kunna söka hjälp via en e-tjänst som kommer att finnas på kommunens hemsida. Vi kommer att lägga upp en QR-kod överallt så att man kommer direkt in på sidan, säger Therese Sehlstedt socialtjänsten i Boden.

E-tjänsten kommer att finnas tillgänglig under hösten men redan nu finns telefonnummer på hemsidan om man vill kontakta Mottagningen mot våld.

Bodens kommun har sett att behovet av kontakt har ökat. Även från våldsutövare.

– Det är fler som tar kontakt med oss men det kan vara lite svårt att veta var man ska vända sig. E-tjänsten kommer att göra det mycket enklare, säger Therese Sehlstedt.

Hon tillägger:

– Alla kan få hjälp. Utsatta, våldsutövare och barnen framförallt.

undefined
Katharina Ängtoft och Therese Sehlstedt marknadsför kommunens nya e-tjänst, Mottagningen mot våld.

Polisen har ett ständigt inflöde av ärenden som gäller våld i nära relation och under sommaren 2024 har det förekommit några grövre fall. Från myndighetens sida välkomnar man initiativet med Mottagningen mot våld och hoppas på ett trendbrott där fler ska våga tipsa om de misstänker att någon blir utsatt.

– Man kanske hör dunsar eller skrik eller någonting annat som verkar konstigt och då ska man inte tveka att tipsa oss, säger Sara Ekbom, kommunpolis.

Mörkertalet är stort och det är någonting som polisen är medveten om. Det finns statistik men den visar inte hela verkligheten. 

– Vi får ofta in underrättelser om trafikstörningar och trafikbrott men det kommer inte så mycket till oss när det gäller våld i nära relation. Många känner till att det finns en osund relation men tipsar inte för känner att man inte vill lägga sig i, säger Sara Ekbom.

När polisen har gripit en misstänkt eller vid förhör kring en händelse så ser man ett förebyggande arbete i att förmedla uppgifter till socialtjänsten eller Brottsofferjouren.

– Då kan de få stöd och hjälp.

Under skördemarknaden har representanter från Polismyndigheten, Brottsofferjouren och socialtjänsten i Boden varit på plats för att gemensamt uppmärksamma det växande problemet.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!