Magnus Bäckström, enhetschef för projekt och utredning på vatten och avlopp på tekniska kontor i Boden, berättar att de i konkurrens med andra myndigheter i Sverige har fått innovationspengar.
– Vi är glada för det.
Naturvårdsverket bidrar med 800 000 kronor och kommunen investerar lika mycket.
Innovationsprojektet är precis påbörjat. Magnus Bäckström berättar att de ska hitta en metod, som ska fungera för kommunen, och planerar för en test i ett gaturum som ska byggas om.
– Vi håller nu på att planera vilket projekt det blir och har ganska långt framskridna planer att det blir någonstans här i centrum. Då kan vi i stället för att bygga precis som vanligt göra en innovation. Till exempel ta vattnet nära asfaltsytan och filtrera det och sedan släppa ut det.
Magnus Bäckström påpekar att det är väldigt svårt att bygga reningsanläggningar för de stora variationerna i flödet av dagvatten.
– Ibland är det ösregn och då kanske vi skulle behöva rening eftersom det följer med mycket partiklar. Vi vill utveckla något för att ta hand om vattnet när det faller nederbörd och som fungerar i vårt kalla klimat. Vi har ett behov av att testa en metod innan vi gör det på fler ställen. Det är det vi har fått pengar till att planera för, men kanske att vi inte bygger det färdigt, utan tar fram ett projekteringsunderlag för något spännande som vi kan bygga sedan.
Steg två blir att genomföra innovationen i Boden.
Kommunen har närmat sig LTU.
– Det är väl i sin linda, men vi ser ett värde i att ha ett samarbete med LTU och även andra kommuner. Vi är i behov av att få lite input, säger Magnus Bäckström.