NSD har tidigare berättat om kritiken mot hur den kommunala ridanläggningen drivs. Kritiken handlar om att andra hästföreningar i kommunen inte känner sig välkomna, och nekas att hyra anläggningen för egna aktiviteter.
Verksamhetsledningen för Bodens ridklubb har tidigare pekat på säkerhetsrisken för hästar, deltagare och medlemmar som en anledning till att andra föreningar inte kunnat hyra anläggningen.
På sociala medier har kritiken varit hård och ett medborgarförslag på hur verksamheten borde förändras har fått 562 röster, vilket är det näst högsta en medborgarförslag har fått i Boden. Förslaget har rubriken "Inkludera alla inom hästsporten och gör den kommunala ridanläggningen öppen för alla".
Bodens kommun har nu publicerat en text på sin hemsida med rubriken "Bodens ridanläggning är öppen för alla" där de vill förtydliga vad som gäller. Roger Arespång är tillförordnad avdelningschef Kultur-, fritids- och ungdomsavdelningen:
– Det har kommit in en hel del synpunkter på hur förhållandena är på ridanläggningen. Vi vill gå ut med fakta om hur det ser ut ur vår synvinkel i förhållande till det avtal vi har och vad som gäller. Vi har försökt förklara att avtalet gäller och att anläggningen är tillgänglig för alla så länge man uppfyller de krav som vi har ställt, säger han.
Kraven som lyfts fram är att företag ska kunna uppvisa F-skatt, tränarlicens, belastningsregisterutdrag som regleras i avtalet samt efterleva de säkerhetsföreskrifter och policys som gäller på anläggningen.
Lili-Marie Lundström, Midur Islandshästförening, är talesperson för hästföreningarna bakom det uppmärksammade medborgarförslaget.
– Vi pratar inte om företag utan om föreningsaktiviteter. När det handlar om barn och ungdom är vi skyldiga enligt riksidrottsförbundet att ta in belastningsutdrag, det gör alla. Det är lika för vilken förening som helst, säger hon.
Enligt Lili-Marie Lundström blir en förening som fått avslag att nyttja anläggningen för att man inte uppfyller reglerna hänvisad till att delta i Boden ridklubbs aktiviteter.
– Men de som till exempel är medlem i vår förening är ju med för att de vill hålla på med just den typen av sport. Bodens ridklubb har ingen kompetens i islandshästridning.
Kritik mot Bodens ridklubb och driften av anläggningen har funnits tidigare men inte varit lika stor som nu.
– Det har kommit in fler synpunkter, bekräftar Roger Arespång.
Kan du förstå varför föreningarna känner att anläggningen inte är öppen för alla?
– Den är öppen för alla. Om man följer de regler och krav som finns.
Är det verksamhetsledningen på Bodens ridklubb som avgör vem som får nyttja anläggningen?
– Ja.
Har man möjlighet att överklaga ett avslag?
– Jag vet inte, jag är ingen jurist.
Brukar Bodens kommun kontrollera att Bodens ridklubb driftar verksamheten enligt avtalet?
– Ja vi har kontinuerliga avstämningar. Det är upphandlingsenheten som kallar till avstämningar så att avtalet följs och där ingår driften.
Vad hoppas ni från Bodens kommun att det här förtydligandet på hemsidan ska leda till?
– Att det blir lugn och ro. Framförallt för ridlärare och ansvariga inom Bodens ridklubb som är väldigt hårt ansatta. Det här är inget gynnsamt läge för någon.
Enligt Roger Arespång har kommunen stort förtroende för hur Bodens ridklubb bedriver verksamheten.
– Nu måste hästar och människor få lugn och ro, säger han på kommunens hemsida.