"Vi kan inte förändra skolbusstider för gymnasieeleven"

Katja Fredrikssons tonårsson i Lombäcken har börjat gymnasiet i Boden, men skolbussens tider stämmer dåligt för hemresorna. "När det gäller gymnasieelever så är den skolformen frivillig, så om inte ordinarie busstider passar kan kommunen inte göra något mer", säger Maria Kristoffersson, tekniska avdelningen.

Ny fasad på Björknäsgymnasiet i Boden.

Ny fasad på Björknäsgymnasiet i Boden.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-08-20 08:00

Vi skrev om Katja Fredrikssons tonårsson i Lombäcken dagen före gymnasiestarten på onsdag. Enligt mamman har familjen inte fått någon information hur det ska fungera för sonen att åka skolskjuts till Björknäsgymnasiet. Skolschemat innebär att sonen fyra av fem skoldagar slutare senare än bussens hemgång till byn. 

Maria Kristoffersson, chef för skolskjutshandläggaren, uppger att gymnasiet är en frivillig skolform och det är inte skolplikt att gå där.

– Bodens kommun följer skollagen. Där är man som gymnasieelev inte berättigad till skolskjuts utan man ska kunna ta sig på egen hand till skolan, säger Maria Kristoffersson.

Gymnasieeleverna är då hänvisad till lokaltrafiken eller länstrafiken.

– Eller så blir det alternativt att eleverna får ta sig på något annat sätt till skolan. För gymnasieelever som bor mer än sex kilometer från skolan, som Lombäcken, får man ett busskort från kommunen. Alternativt att man får reseersättning om man måste ta sig dit själv.

– Vi har också nya riktlinjer som vi tog i våras i politiken. Finns skolskjuts som redan går till grundskolans elever och det finns plats över i bussen får gymnasielever åka med. Här handlade det väl mer om att busstiderna inte passade som jag har förstått det. Det kan vi inte ändra på, säger Kristoffersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!