"Kommunen förstår inte oss"

Helena Apelqvist är funktionshindrad och uppger att sedan den senaste omorganisationen av hemtjänsten så är hälften av personalstyrkan som bistår henne utbytt. Hon är ledsen, upprörd och arg.

KOMMENTAR. Karin Söderberg, verksamhetschef för hemtjänsten, kommenterar kritiken.

KOMMENTAR. Karin Söderberg, verksamhetschef för hemtjänsten, kommenterar kritiken.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-05-14 20:07

Helena Apelqvist anser att de ansvarig på kommunen saknar förmåga att förstå människor med funktionshinder.

– De förstår oss inte, hur en sådan här förändring drabbar oss som har funktionshinder. De har gjort en annan uppdelning i samband med att de organiserade om hemtjänsten.

Plötsligt märkte hon att det var många nya personer som kom hem till henne. Hon trodde först att de var vikarier.

– De är jättegulliga och rara. Det fanns några nygamla bekanta bland personalen, men hälften av personalstyrkan är helt ny och för mig helt främmande människor.

När hon undrade varför det plötsligt var så många vikarier upplyste den anställda henne om att hon sedan flera år var ordinarie men hade bytt grupp.

– Det är inte fel på personalen, utan på hur kommunen beter sig mot oss som behöver hemtjänst. Att byta ut så många på en gång skapar otrygghet. Jag blir frustrerad och ledsen. Jag mår fruktansvärt dåligt när det plötsligt blir en så stor otrygghet i min vardag, säger Helena Apelqvist.

Hon behöver hjälp med det allra mest intima och uppger att hon då måste känna trygghet och förtroende för dem som hjälper henne. Hennes kropp reagerade så kraftigt på den senaste förändringen att hon hamnade i ett närmast komaliknande tillstånd, berättar Helena Apelqvist.

– Min sambo försökte väcka mig, men fick inte liv i mig utan kallade på ambulans, säger hon och fortsätter:

– Kommunen verkar inte förstå hur det är att vara funktionshindrad och i behov av hjälp från andra. Vi fick information någon månad innan det här hände, men jag förstod inte att det skulle få den här effekten. Ingen förklarade det.

Helena Apelqvist tycker att en sådan här förändring måste verkställas i en långsam takt så att brukaren får chansen att bekanta sig med få nya ansikten åt gången över en längre tid.

Dessutom är hon kritisk till att hennes kvällsbestyr har tidigarelagts. Hon vill att personalen tidigast ska komma klockan 19, nu kommer den redan kvart över sex på kvällen.

Karin Söderberg, verksamhetschef för hemtjänsten, kommenterar inte enskilda ärenden, men säger att utgångspunkten har varit att personalen ska följa brukarna så långt det är möjligt.

– Men vi vet att det har varit tvunget att byta personal hos vissa brukare. Där försöker vi, att det verkligen blir kontinuitet med den nya personalen. Sedan om det är speciella bekymmer hos någon brukare så har vi i den nya organisationen socialt ansvariga samordnare. Det är en ny funktion, som ska ha ansvaret för brukarnas kvalitet, att det ska bli riktigt bra. De brukare som upplever bekymmer ska vi prioritera för att försöka få till det, att de får hembesök och att man tillsammans upprättar en genomförandeplan, säger Karin Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!