Kommunen får ta hand om dumpat slaktavfall

Polisen har inte svarat kommunen vad gäller det dumpade slaktavfallet i Brännberg. Slaktavfallet ligger i dag i en å. "Vi har därför beslutat från miljösidan att tekniska förvaltningen ska ta hand om avfallet", säger Stig Johansson, miljöinspektör.

Dumpat slaktavfall i en å i Brännberg.

Dumpat slaktavfall i en å i Brännberg.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-12 16:48

Ett fall av misstänkt tjuvjakt på älg har polisanmälts efter att resterna av en slaktad älg hittats. Men enligt Norr Medias uppgifter kan det röra sig om gammalt slaktavfall som ett jaktlag dumpat i ån.  En förbipasserande såg att det låg skinn, klövar och inälvor från en älg öppet vid sidan av väg 670 nära byn Brännberg. Slaktresterna hade kastats ned i ån från bron.

Något som byborna inte tycker är okey. Enligt en eftersöksjägare så känner han till att ett jaktlag brukar dumpa slaktavfall i ån. Normalt är att gräva ned det i en grop eller lämna i skogen för annat vilt. Norrmedia har tidigare pratat med Stig Johansson, miljöinspektör på enheten för miljö och bygg, som informerades om fyndet av en bybo.

– Polisen har ännu inte hört av sig till kommunen trots flera försök. Nu får kommunen åtgärda det här själva. Så jag har skickat ärendet till tekniska förvaltningen, säger Johansson.

Det gjordes i början av den här veckan. Miljösidan vill också ha en återkoppling på sin anmälan så man vet att avfallet tas bort.

– Vid tidigare tillfällen när någon skräpat ned på mark som inte är exempelvis tomtmark eller kvartersmark så har kommunen ett renhållningsansvar. Om man inte hittar de som är skyldiga till nedskräpningen blir det kommunens ansvar. Det är ungefär samma sak som använts vid tillfällen när det stått skrotbilar i markerna, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om