Kommunen: "Anlägg inget utanför egen tomtmark"

Olovlig användning av kommunal mark är förbjudet. Punkt.

Att klippa gräs och hålla rent från ogräs eller sly går bra att göra på kommunal mark, men där tar det stopp. Exempelvis studsmattor, gungor och byggnader måste stå innanför den egna tomtgränsen.

Att klippa gräs och hålla rent från ogräs eller sly går bra att göra på kommunal mark, men där tar det stopp. Exempelvis studsmattor, gungor och byggnader måste stå innanför den egna tomtgränsen.

Foto: NTB (arkivbild)

Boden2020-07-20 07:00

Kommunen har problem med att privatpersoner gör anläggningar på kommunal mark. Det är egentligen ingen nyhet, men det har uppstått osämja mellan grannar i ett par villakvarter.

Kommunen har därför skickat ut information till fastighetsägare i dessa områden och avser att följa upp ärendena till hösten.

Lars Andersson, chef på samhällsbyggnadskontoret, sa i samband med att vi berättade om dessa ärenden att de dessutom skulle prata ihop sig med parkenheten hur de ska hantera det här framöver. Nu har de gjort det.

Erland Berg, parkchef, förklarar att den policy som gäller nu är att man har rätt att snygga till utanför sin tomt.

– Det betyder att man har rätt att klippa och hålla rent från ogräs och sly. Man ska inte känna sig tvingad att låta ogräs växa bredvid gräsmattan och fröa in när man vill ha en fin gräsmatta. Så man ska ha rättigheten att hålla snyggt utanför tomten, men man får inte göra anläggningar utanför sin tomt.

Vad är en anläggning?

– Allt egentligen som du bygger utanför tomten. Det kan vara allt från ett potatisland till en stuga.

Eller att fylla matjord och så in en gräsmatta, för det är också en anläggning i lagens mening.

Så här säger lagen. Enligt brottsbalken 8:e kapitlet får inga olovliga åtgärder vidtas på annans mark. Förbudet omfattar även offentligt ägd mark. Och det gäller allt från att utvidga sin tomt, lägga upp ved eller grus, göra en kompost, eller ställa upp en båt, husvagn eller en studsmatta på kommunens mark.

Privatisering av någon annans mark betraktas som egenmäktigt förfarande.

Planlagd naturmark är allmän platsmark. Det är mark som reserverats för allmänhetens behov. Att använda den för sin egen del minskar tillgängligheten. Dessutom kan den försvåra kommunens skötsel av området.

Parkenheten har hand om driften och sköter om kommunens naturmark och skog och samhällsbyggnadskontoret företräder kommunen som markägare. Så ser rollfördelningen ut.

– Och man får naturligtvis inte heller fälla träd, tillägger Erland Berg.

Så om man till exempel vill ha bort ett träd utanför tomten för att det är störande av någon orsak, då måste man kontakta parkavdelningen.

– Vi ska inte ha träd på kommunens mark som ställer till olägenheter för en villaägare. Det måste vi åtgärda, men man får inte göra något själv, utan vi kommer dit och besiktigar.

Det är det här som gäller och det finns alltså inga undantag. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!