Kommunchef: Vi kan spara 32 miljoner på omorganisation

Kommunchefen Mats Berg anser att Bodens kommun kan spara 32 miljoner på sin omorganisation. Bara socialförvaltningen har dragit in 10 miljoner av den summan.

Kommunchef Mats Berg, Bodens kommun.

Kommunchef Mats Berg, Bodens kommun.

Foto: Lena Tegström

Boden2020-09-28 16:45

På kommunstyrelsemötet informerades om den pågående omorganisationen. Efter risk- och konsekvensanalyser, samt MBL-förhandlingar så har man format en inre organisation. 

– Vi har haft en bra dialog men skiljts i oenighet.Nu ska man tillsätta chefer, sedan går man över till olika avgångserbjudande och sedan i december ser vi hur stor övertalighet vi har. 

Varslet ligger på 40 årsarbetare.

– Vi har medvetet hållit inne vakanta tjänster för att få så lite övertalighet som möjligt.

Enligt honom har det varit två parallella processer igång. Socialnämnden har haft en handlingsplan för att komma i balans med sin ekonomi. Nämnden har därför jobbat parallellt med det fattade beslutet i den större processen med minskning av ledning och administration för samtliga förvaltningar.

– Målet med omorganisationen är att spara 15-30 miljoner genom att krympa på den administrativa sidan. Sociala har parallellt med huvudprocessen sparat 10,9 miljoner från hösten 2019 och fram tills nu. Totalt sett sänks samtliga verksamhetskostnaderna med 15,2 miljoner från 2021.

Enligt honom så sker det även en utveckling rörande digitalisering kommande åren.

– Det handlar om två projekt, ett för fakturor och det andra handlar om att se över hela den digitala miljon. Det kan ge en besparing på 7,2 miljoner. Så totalt handlar det om 32 miljoner med allt.

Men överskottet kan innebära avdrag för avgångslösningar?

– Ja, men vilka summor det är blir en senare fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!