Pendeltågstrafiken mellan Boden och Luleå vardagar har tolv dubbelturer, varav fyra med ett särskilt fordon för att underlätta arbets- och studiependling. Norrtåg AB vill, enligt Bodens kommun, använda fordonet som nyttjas till de fyra turerna i Västerbotten. Regionala trafikmyndigheten i Norrbotten, RKM, ska ta ställning till det.
Kollektivtrafikmyndigheten har även beslutat om förändringar i busstrafiken mellan städerna. Det innebär att sex enkelturer på vardagarna tas bort, dels genom att linje 97 läggs ned, dels genom att minska turtätheten på linje 28 och 30.
Totalt innebär det här att kollektivtrafiken minskas med 14 enkelturer, något som kommunalrådet i Boden protesterar kraftfullt emot bland annat mot bakgrund av en ökande befolkning. I fjol ökade Boden med 100 personer och Luleå med 318.
– Vi har vuxit tillsammans innan vi ens har kommit i gång med den stora tillväxten och har precis kommit ut ur en pandemi då det av logiska skäl har rest färre människor för att många jobbat hemifrån. Nu måste vi dessutom axa enormt mycket och Boden kommer få en arbetsplats som ensam ska sysselsätta mellan 1500 och 1800 personer. Då kan man inte skära ned på kollektivtrafiken i länets största pendlingsstråk med 14 enkelturen. Det säger sig självt, säger Claes Nordmark.
Att då försvåra för människor att åka kollektivt mellan Boden och Luleå tycker han är helt barockt. Claes Nordmark kan förstå att man på grund av att pendeltåget inte varit nog fullt drar in turer, men anser att man då måste ersätta dem med direktbussar.
– Annars kan inte människor åka kollektivt på ett smart sätt. Det blir inte attraktivt att åka kollektivt.
RKM har dessutom redan dragit ned på länstrafiken mellan Boden och Älvsbyn. Det har bland annat drabbat gymnasieeleverna som åkte med den linjen till Boden. Det har medfört en merkostnad på 430 000 kronor för kommunen, som köpt in skolskjuts till dessa elever.
Skulle man inte kunna ha mindre bussar på sådana linjer?
– Bra fråga. När man ser vilka konsekvenser det får tycker jag att man ska titta på andra, billigare alternativ. Det finns till exempel trafik som man kan förbeställa i stället för att lägga ned en hel linje, säger Claes Nordmark.
Kommunen har skrivit ett yttrande till både Norrtåg och RKM.