Kommunalrådet: "Vi har fullt förtroende för polisen"

Kommunalrådet Claes Nordmarks (S) svar på Sverigedemokraternas interpellation är att medborgarnas trygghet är prioriterad. "Vi har fullt förtroende för polisen."

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, besvarade på måndagens kommunfullmäktige en interpellation från SD.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, besvarade på måndagens kommunfullmäktige en interpellation från SD.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-05-24 19:33

Alla anmälningar om brott som inträffar i Norrbotten läggs inte ut på polisens hemsida. Lars-Åke Vikström (SD) pekade på två fall han känner till personligen.

Han föreslog, att kommunen tar kontakt med polisen för att säkerställa att brott kommer till allmänhetens kännedom i syfte att gärningsmän som utövar våld på öppen gata kan identifieras.

Claes Nordmark förklarade hur kommunen och polisen samverkar för att öka bodensarnas trygghet.

– Under senare delen av 2020 antog kommunen en tre-årig trygghetsplan för att jobba med den här typen av frågor.

Han tillade att strategiska säkerhetsfrågor vid årsskiftet flyttade in under kommunledningsförvaltningen och ligger direkt under kommunchefen.

– Kommunen har sedan en lång tillbaka ett samarbete med bland annat polisen i brottsförebyggande frågor. Men ansvaret för själva brottsbekämpningen ligger självklart hos polisen.

– Det här samarbetet bedrivs bland annat genom Rådet för trygghet och hälsa, Operativa trygghetsgruppen och verksamheten effektiv samordning för trygghet. Säkerhetschefen Tommy Lindvall har mer eller mindre daglig kontakt med företrädare för polisen.

Claes Nordmark poängterade, att syftet med det gemensamma trygg- och brottsförebyggande arbetet inte i första är inriktat att incidenter ska läggas upp på polisens webbsida.

– Utan det är att höja människornas upplevelse av Boden som en trygg och attraktiv ort att visats i och att öka graden av upplevd trygghet och tillit i olika befolkningsgrupper.

Han tillade att det på polisens hemsida framgår att de publicerar ett urval av händelser. Pågående händelser förmedlas ofta till ortsbor via lokal media.

– Ibland behöver ytterligare förundersökningsåtgärder vidtas innan polisen kan kommunicera ärendet och ibland lämpar det sig inte att kommunicera på grund av sekretess. En del av händelserna anmäls i efter hand, vilket också kan vara en orsak till att de inte publiceras.

Claes Nordmarks svar på SD:s förslag är att kommunen har en löpande och god dialog med polisen i många frågor.

– Vi har fullt förtroende för polisens kompetens att avgöra hur det brottsbekämpande arbetet ska läggas upp och i vilken utsträckning olika händelser ska anslås publikt.

Han tillade att kommunen avser att fortsätta utveckla det trygghets- och brottsförebyggande arbetet i linje med, men inte begränsad av den plan som antogs förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!