Kommunalrådet kritiserar Konkurrensverket

Claes Nordmark (S) ifrågasätter hur Konkurrensverket tänkt och kritiserar myndighetens hantering av ärendet. "Den är under all kritik. ."

"Sedan kom Konkurrensverkets svar mitt i högsommaren med krav på att kommunen skulle svara 13 augusti. Om kommunen hade agerat så i sin myndighetsutövning kan man fundera på hur kritiken hade låtit,", säger Claes Nordmark, kommunalråd.

"Sedan kom Konkurrensverkets svar mitt i högsommaren med krav på att kommunen skulle svara 13 augusti. Om kommunen hade agerat så i sin myndighetsutövning kan man fundera på hur kritiken hade låtit,", säger Claes Nordmark, kommunalråd.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-08-23 16:48

Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande, konstaterade att kommunen och Konkurrensverket har olika syn på vad som skett (se artikel intill).

– Kommunen är supertydlig med att alla arbeten som ska utföras ska upphandlas enligt LOU. Det är inte Samhällsbyggnadsbolaget som ska genomföra arbetena. Det är en fundamental skillnad.

Han påpekade att det tog väldigt lång tid innan Konkurrensverket behagade besvara kommunens första svar på myndighetens frågor.

– Sedan kom deras svar mitt i högsommaren med krav på att kommunen skulle svara 13 augusti. 

Kommunen fick uppskov.

Claes Nordmark anser dock att Konkurrensverket misslyckats fundamentalt i sitt servicetänk.

– Riktigt dåligt hanterat.

Han påpekade att ärendet som kommunstyrelsen skulle besluta om var kommunens svar på Konkurrensverkets bedömning. Tiden att överklaga själva affären har gått ut för länge sedan och det finns ett civilrättsligt avtal på plats.

BA höll dock inte med majoriteten.

– Bodenalternativet anser att Konkurrensverkets bedömning av syfte och genomförande av den aktuella fastighetsaffären i allt väsentligt är riktig och att det därför föreligger en uppenbar risk för att lagen om offentlig upphandling inte följts, sa Anders Pettersson (BA).

Partiet hänvisade också till den kritik som det framförde när beslutet om fastighetsaffären togs i fullmäktige. Bodenalternativet villa ha med sina synpunkter till protokollet.

Bosse Strömbäck (V) återkom också till Vänsterpartiets kritik mot beslutet, som de tror kommer bli mycket kostsamt för skattebetalarna.

– Vänsterpartiet håller i allt väsentligt med Konkurrensverket angående affären med medborgarhuset, sanktionsavgiften undantagen. Affären sköttes undermåligt enligt vår bedömning, sa han och ville även han ha en särskild skrivelse protokollförd.

Det ledde dock till en annan diskussion huruvida de hade rätt att få sina särskilda yttranden protokollförda. Det ledde i sin tur till en demokratidebatt. Kommunjuristen Daniel Bergh fick rycka in och förklarade vad som gäller. Enligt kommunlagen kan politiker bara yrka på att få sina reservationer protokollförda. I övrigt är det en ordförandefråga vad som ska föras till protokollet.

Efter ajournering avslog Bodenalternativet och Vänsterpartiet istället förslaget till svar till Konkurrensverket, som dock majoriteten ställde sig bakom, vilket ledde till reservationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!