Därför, tillägger han, måste kommunen informera medborgarna brett om vad som sker och hur det sker. Det med tanke på att stora etableringar också har en baksida.
– Precis som Skellefteå kommun har jobbat framåt i frågorna att motverka människohandel, prostitution och exploatering så har Bodens kommun ett stort ansvar. Ingen av oss vill att människor ska fara illa och tar frågorna på väldigt stort allvar, säger Claes Nordmark.
Han poängterar att kommunen tillsammans med H2GS tydligt har formulerat vad som gäller.
– H2 Green Steel har också begränsat antalet underentreprenörsled, vilket är väldigt viktigt för att ha kontroll på vilka människor som rör sig på arbetsplatsen. De har, vilket är unikt, bjudit in Byggnads att ha en barack på plats på sajten för att kunna ha koll.
Hållbarhet är bolagets signum, framhåller kommunalrådet.
– Det innefattar också social hållbarhet. Varje människa som skulle utnyttjas vore ett totalt misslyckande.
Sverige har skrivit under konventionen om förebyggande och bekämpande av människohandel och skydd av dess brottsoffer. Samtidigt finns ett nytt lagförslag, den så kallade angiverilagen.
– Angiverilagen är rent allmänt rent förkastlig och för tankarna tillbaka till järnridån i öststaterna, att man ska ange varandra och straffas om man inte gör det. Det är fruktansvärt, om någon söker sig till vården för att den är utsatt för någonting, utan att personalen kan hjälpa för att den måste ange personen.