Kommunalråd tar plats i Hanaholmens finrum

Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, tar plats i Hanaholmens direktion. ”För mig känns det väldigt hedrande.”

Kulturfonden för Sverige och Finland håller ledarskapsutbildningen Tandem Leadrship. Varje år utses tio personer som antingen är ledare inom sina områden eller förutses att bli det. Claes Nordmark är en av dem som gått utbildningen. "Mycket fokus låg på vad vi kan lära av varandra."

Kulturfonden för Sverige och Finland håller ledarskapsutbildningen Tandem Leadrship. Varje år utses tio personer som antingen är ledare inom sina områden eller förutses att bli det. Claes Nordmark är en av dem som gått utbildningen. "Mycket fokus låg på vad vi kan lära av varandra."

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-12-06 08:00

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland arbetar för att utveckla samarbetet mellan länderna inom alla samhällsområden.

Claes Nordmark tar plats bland prominenta ledamöter som Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet, John Brattmyhr, vd på Skansen, Helena Tuuri, östersjöambassadör vid finska utrikesministeriet, och Timo Korkeamaki, dekan vid Aalto universitetet.

Kulturcentret på Hanaholmen invigdes den 1 juni 1975 av Kung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen.

Claes Normark berättar att Hanaholmens kulturcentrum fokuserar mycket på kultur och näringsliv. Det har också ett årligt återkommande finskt-svenskt försvars- och säkerhetspolitiskt forum.

– Bakgrunden är ganska häftig. Finland hade en krigsskuld från 40-talet, som Sverige efterskänkte och då gav Finland kulturcentrumet som gåva till länderna tillsammans, förklarar Claes Nordmark.

Det var i samband med Finlands jubileumsår 1967 som Sverige beslöt att efterskänka 100 miljoner kronor i krigsskuld. I gengäld inrättade regeringen i Finland det gemensamma centrumet för att länderna ska hålla nära kontakt.

– Vi är nära sammanflätade och tyngdpunkten ligger på att stärka banden mellan Sverige och Finland, säger Claes Nordmark.

Sedan tidig efterkrigstid har Bodens kommun även ett vänortssamarbete med Uleåborg.

Kommer ditt engagemang i Hanaholmen spilla över på Bodens kommun?

– Ja, både på Boden och Norrbotten och vi är ju dessutom det enda länet som har en landsgräns mot Finland. Vi har Haparanda och Torneå som jobbar tillsammans, svarar Claes Nordmark och tillägger, att det är en styrka att länet och Boden har en representant i Hanaholmens direktion.

Det förbättrar förutsättningarna för att utveckla det redan befintliga samarbetet inom kultur och samhällsutveckling i norr.

Hur tänker du kring samarbetet över gränsen?

– Att det är sårbart. Vi såg det under pandemin när gränsen stängdes och stämningen var ganska tuff ibland.

Misstänksamheten ökade på bägge sidor gränsen och stämningen var stundtals hätsk.

– Det gjorde mig väldigt ledsen över attityden mot svenskar då, men det visar också att det är viktigt att alltid verka aktivt för samarbetet över gränsen, säger Claes Nordmark.

När han i september var i Haparanda på överläggningar passade på att ta en promenad över till finska sidan.

– Jag hade inte varit i Finland på ett och ett halvt år sedan pandemin. Det var väldigt speciellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!