Kommunal sköter det fackliga i bärskogen

Migrationsverket ska hädanefter hantera ansökningar om arbetstillstånd för plockare av bär på samma sätt som övriga ansökningar om arbetstillstånd. - Vi tycker det är bra att det blir klart och tydligt vilka lön- och anställningvillkor som ska gälla och att det nu finns en facklig organisation som kan yttra sig, säger Gunilla Wikström vid Migrationsverket i Norrköping.

Inte bara en nummerbricka. Messi har liksom övriga kor ärvt namnet efter "mamman", som också var mjölkko.  Foto: Göran Ström FOTO: Göran Ström

Inte bara en nummerbricka. Messi har liksom övriga kor ärvt namnet efter "mamman", som också var mjölkko. Foto: Göran Ström FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2010-04-12 06:00
Före 2008 rådde en mer restriktiv inställning till att människor från andra länder kom till Sverige och arbetade. Arbetsförmedlingen gjorde en prövning i samband med alla arbetstillståndsansökningar. I december 2008 genomfördes en stor reform gällande arbetstillståndsregler.
- Arbetsförmedlingens roll upphörde och det fanns ingen facklig organisation som tog ansvar för att yttra sig över anställningvillkoren för bärplockare, säger Gunilla Wikström, beslutsfattare på Migrationsverket.
Hon ser 2009 som ett mellanår.
- Vi hade inte hittat formen för att tillämpa de nya arbetstillståndsreglerna för just bärplockare. Nu har vi det eftersom vi har en facklig organisation som ska bedöma det.
Kommunal
LO har beslutat att det är Svenska kommunalarbetarförbundet som ska yttra sig över de erbjudna anställningsvillkoren.
De nya riktlinjerna innebär att man ska vara erbjuden en anställning i Sverige som uppfyller vissa villkor.
I nivå med svenska avtal
Om det är en nyrekrytering och man anställs i Sverige så ska tjänsten utannonseras inom EU. De flesta av bärplockarna har hittills anställts av bemanningsföretag i hemlandet och då behöver tjänsten inte annonseras ut.
Lön och övriga anställningsvillkor som erbjuds måste vara minst i nivå med svenska kollektivavtal.
Minst 13 000 kronor i månaden
Plockarna måste erbjudas arbete i sådan omfattning att man kan försörja sig på den lön man får. Där har man räknat fram att för att klara sin försörjning i Sverige utan att ligga samhället till last måste man ha en lön på minst
13 000 kronor i månaden brutto.
För att arbetstillstånd ska kunna beviljas måste berörd facklig organisation fått tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren.
Är personen anställd av ett företag verksamt i Sverige så är det Svenska kommunalarbetarförbundets ramavtal med Skogs- och lantarbetsgivarförbundet för jordbruk som är tillämpligt kollektivavtal. Där har man satt en nivå som är på 16 372 kronor per månad.
Är man anställd av ett bemanningsföretag utomlands så är det bemanningsavtalet som ska tillämpas och där är miniminivån 17 730 kronor per månad.
- Sedan är det andra regler som ska följas. Arbetstidslagen ska gälla i Sverige. Det är upp till varje arbetgivare att följa det här för alla oss som arbetar. Det är ju generellt och handlar om anställnings-
tid, försäkringar och övertidsersättningar, säger Gunilla Wikström.
De nya riktlinjerna gäller från mars. Tidigare erbjöds man lön efter hur mycket man plockat.
- Nu kommer vi att strikt tillämpa de vanliga reglerna för arbetstillstånd. Plockarna måste vara garanterad en minimilön och anställningsvillkor som följer lagstiftningen, säger Gunilla Wikström.
Kommer att kollas
LO har meddelat att de kommar att göra kontroller under bärsäsongen 2010, liksom Arbetsmiljöverket.
Det ska bli tydligare för bärplockarna vilka rättigheter de har. Migrationsverket har haft dialog med Thailands ambassad i Sverige och informerat Department of employment i Thailand. Information som riktar sig till bärplockare samt arbetsgivare och uppdragsgivare håller på att tas fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om