Kokerskor får deltid när Bodens ska spara

Kommunledningen vill spara pengar och sänker därför arbetstiden för tio av 21 heltidsanställda kokerskor i kostorganisationen.- Regeringen vill få deltidsanställda att få jobba mer. I Boden gör man precis tvärtom, säger Jan Oskarsson, Kommunal.

Jan Oksarsson, Kommunal, tycker inte om att kokerskor i Bodens kommun ska erbjudas 75 procent istället för att få behålla sina heltider. FOTO: Lena Leffler

Jan Oksarsson, Kommunal, tycker inte om att kokerskor i Bodens kommun ska erbjudas 75 procent istället för att få behålla sina heltider. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-09-25 06:00
I dag består kommunens kostorganisation av 29 kokersketjänster varav 21 är heltidstjänster. Nu vill allianspolitikerna skära ytterligare i heltidstjänsterna och bara låta elva bli kvar.
- Skälet är att kostorganisationen justerat Bodens kommuns nyckeltal på bemanning utifrån hur det ser ut i Luleå. Det politiska beslutet fattades redan för ett år sedan och nu pågår fackliga förhandlingar före genomförandet, säger Jan Oskarsson, ordförande i Kommunal sektion 12.
Merparten av de resterande tjänsterna blir 75 procents tjänster.
Ekonomin styr
- Skälet är att mottagningskök och en förskola med en avdelning bara ska ha 75-procentiga tjänster och där det finns två avdelningar med 100-procentiga tjänster. I det här fallet har kommunledningen bara tittat på det ekonomiska utfallet i stället för hur arbetet ska lösas rent praktiskt.
Facket kommer att begära att ansvariga rektorer gör en prioritetsordning vad kökspersonalen ska göra.
Begär riskanalys
- Ska de jobba 75 procent måste något plockas bort av arbetet som inte hinns med, säger Oskarsson.
Kommunal begärde därför under gårdagens fortsatta förhandlingar att det måste göras en riskanalys innan arbetsgivaren sjösätter de nya tjänstgöringsgraderna via utsända intresseanmälningar.
- Här handlar det om en personalgrupp som till största
delen består av kvinnor. Flera har mångårig anställning inom kommunen och inom sitt yrke. Kokerskorna är förtvivlade, eftersom
de får välja mellan pest och kolera. Godtar man inte det här blir man uppsagd, säger Jan Oskarsson.
Tvärt emot
Det blir, enligt Kommunal, tufft för de kommunanställda att tvingas sänka sysselsättningsgraden med dagens regler vad gäller stämplingsgrad.
- Efter 75 dagar får de drabbade en mycket lägre ersättning från a-kassan. Här pratar man från regeringens sida om att man förändrar reglerna för deltidstjänster för att tvinga arbetsgivaren att anställa mer. I Boden gör man tvärtom och tvingar ut heltidspersonal på deltidstjänstgöring, säger Jan Oskarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om