Kockelever fick celebert besök
I går fick andraårseleverna på hotell- och restaurangprogrammet i Boden fint köksbesök av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
Tommy Myllymäki, som valdes till Årets kock 2007, smakar av det som gjorts. Malik Batalov var tvungen att sätta in lite mer citronsmak. FOTO: LENA LEFFLER
Foto: Lena Leffler
- Köket var utdömt enligt nya EU-regler så då satsade skolpolitikerna på en ombyggnad eftersom många är intresserade av att gå restaurangprogrammet, säger lärarna Kenneth Vinblad von Walter och Jonas Andersson.
Utländskt utbyte
Eleverna har i år stigit från 18 till 32 elever i årskurs 1. Totalt går det sjuttio elever på de tre årsklasserna och om två år ska restaurangprogrammet ha 96 elever.
- I köket har vi nya kombinerade gas- och elspisar, för att skolan i dag har ett utbyte med Tjeckien, England och Frankrike där det används gas, säger Kenneth Vinblad von Walter.
Årets kock är också ett ständigt återkommande och efterlängtat besök. I går fanns fjolårssegraren Tommy Myllymäki på Björknässkolan för att sprida inspiration och ge kloka råd.
Femrättersmeny
Han gick runt de fem elevstationerna där det pågick ett febrilt arbete för att göra klar femrättersmenyn som sedan skulle avnjutas. Det som tillagades för dagen var:
4 Lax tartar med avokado, mango, soja, ingefära och sesam.
4 Jordärtskockssoppa med havskräfta och fänkål.
4 Hemgjord fläskkorv med västerbottensrisotto och rödbeta.
4 Stekt reninnanlår med potatiscreme, karljohansvamp, päron och palsternacka.
4 Mörk chokladkaka med kola, jordnötter och yoghurtglass
Terese Lindström och Johanna Wikström hjälps åt att röra risotton i grytan.
- Det känns lite stort i dag att ha Årets kock i köket. Vi försöker att lyssna och lära, säger tjejerna.
Positivt gensvar
Även kändiskocken Tommy Myllymäki, som i dag driver Julitta värdshus, började sin matlagningsbana genom att gå restaurangprogrammet i sin hemstad Katrineholm.
- Jag tycker det känns kul med det positiva gensvar eleverna visar och det behövs undervisning i den teknik som används ute på restauranger i dag. Att eleverna har en bra yrkesgrund underlättar för alla parter.
- Själv gjorde jag lumpen som kock i flottan. Efter det militära har jag jobbat runt på olika restauranger. I dag ska inte de blivande kockarna stirra sig blind på att tävla. Det viktiga är att tycka att det är kul att laga mat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!