Knockad av elev

Elevassistenten Sven-Olov Marklund knockades och blev medvetslös när han ingrep mellan två bråkande elever.- Jag skulle inte tveka för att ingripa igen, säger han.

Sven-Olov Marklund fick en kraftig hjärnskakning efter att ha fällts till golvet av en elev på Björknässkolan. Han är nu sjukskriven några veckor framåt. " Jag vet inte om det blir några men framöver. Det får väl framtiden utvisa", säger Marklund.FOTO: Pär Bäckström

Sven-Olov Marklund fick en kraftig hjärnskakning efter att ha fällts till golvet av en elev på Björknässkolan. Han är nu sjukskriven några veckor framåt. " Jag vet inte om det blir några men framöver. Det får väl framtiden utvisa", säger Marklund.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

BODEN2009-12-18 06:00
Lärarna på ett av Björknäsgymnasiets program i Boden, där eleverna inte har slutbetyg från högstadiet, har stora arbetsmiljöproblem. Senast i fredags blev elevassistenten Sven-Olov Marklund misshandlad när han skulle avbryta ett slagsmål utanför klassrummet mellan två gymnasieelever. Han fick en av elevernas vrede emot sig.
- Jag såg när eleven med ett hårt grepp mot halsen tryckte ned en annan elev i en soffa i korridoren. Det är klart att jag som vuxen reagerar.
Huvudet i golvet
Sven-Olof Marklund rusade fram och uppmanade eleven upprepade gånger att sluta med misshandeln, men eleven reagerade inte.
- Jag tog då tag i jackan och försökte dra bort honom. Då släppte eleven sin kamrat och högg i stället tag i mig och sparkade undan mina fötter. Jag ramlade baklänges med elevens tyngd över mig och slog huvudet med full kraft i golvet. Det var en kraftig smäll.
Han blev medvetslös i några sekunder och fördes till Sunderby sjukhus med ambulans. Sven-Olof Marklund har i dag stödkrage.
Rejält ont
- Jag fick en kraftig hjärnskakning och är sjukskriven flera veckor framåt. När jag böjer mig framåt har jag rejält ont och det är svårt att säga om det blir några men i framtiden. Personalen har gett mig sitt stöd och tycker det är hemskt det som hänt, säger Sven-Olov Marklund..
Han känner ingen rädsla efter misshandeln och skulle inte tveka att ingripa igen om det krävdes.
Plikt
- Det är vår plikt som vuxna i skolan att skydda den som kommer i underläge. Eleverna tänker sig inte för när det blir bråk. I dag är det också mycket hårdare klimat och mer droger i skolan jämfört med för tio år sedan.
Det har också blivit större elevgrupper, som ökat från åtta till femton elever på det programdär Sven-Olov Marklund jobbar. Antalet lärare har minskat från sex till fyra.
- Det är klart att det blir mindre stöd och hjälp till eleverna som redan bär på tunga ryggsäckar. Skolledningen kan inte stirra sig blind på alla nyckeltal utan tillsätta de resurser som vissa krävande elevgrupper behöver. Det är vårchans att rädda ungdomar så att de kan hitta tillbaka till skolan och lärandet. Annars finns de på parkbänkarna om några år. I alla elever finns något gott.
Snart utan jobb
Själv har han liksom andra varslade elevassistenter snart inget arbete.
- Jag är egentligen utbildad socialpedagog, men det finns inga jobb heller inom det yrket. Vi får se hur min framtid ser ut.
- Jag har jobbat med barn och ungdomar hela mitt liv, men känner att det är inom gymnasieskolan jag hör hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om