Knarkfynd i Bodens avloppsvatten

Knarkfynd i Bodens avloppsvatten. Elevers provtagning visade mest spår av drogen Esctasy. "Däremot fick kokain och amfetamin ett uppsving under löningshelger, säger Benjamin Blomqvist och Oscar Sundbaum.

Dessa bassänger finns inne i Svedjans avloppsreningsverk.

Dessa bassänger finns inne i Svedjans avloppsreningsverk.

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-04-14 05:00

Knarkfynden finns upptaget i deras färska gymnasiearbete. Idén fick eleverna på naturprogrammet från Berzeliusdagarna i Stockholm där forskaren Jerker Fick från Umeå universitet föreläste om sina drogmätningar i avloppsvatten.

–Vi tyckte det lät spännande och intressant och det var inte heller gjort i Boden, säger Benjamin Blomqvist.

– Forskaren gillade vår idé och skickade provburkar, plasthandskar och instruktioner på hur vi skulle göra, säger Oscar Sundbaum.

De kontaktade ungdomspolisen Kent Isaksson för att få veta vilka droger som var vanligast i Boden. Därefter tog eleverna under 20 veckor i höstas vattenprover från Svedjans avloppsreningsverk. Där rinner det igenom cirka 10 000 kubikmeter vatten i genomsnitt per dygn.

– Vi tog proverna på måndagar men hade helst velat ta proverna under söndag men då var Svedjans avloppsreningsverk stängt, säger Oscar Sundbaum.

Proverna var nedfrysta i en kyl innan eleverna i januari besökte forskaren för att få hjälp med analyserna som gjordes med masspektrometri.

– Masspektrometri är en användbar metod som klarar av att både ge kvantitativ och kvalitativ information vid bestämning av molekyler och ämnen i blandningar och hur mycket som finns, säger eleverna.

Eleverna valde att söka efter MDMA eller esctasy, morfin, amfetamin, kokain och metamfetamin.

Det narkotiska preparatet som hittades i störst utsträckning var MDMA. Det kan enligt elevernas analys bero på priset.

– Vi har tagit reda på att 2015 låg priset på esctasy på 220 kronor per gram. Den icke existerande mängden av heroin och morfin kan bero på att dessa narkotiska preparat bryts ned och utsöndras snabbare än övriga narkotika.

– På måndag går det inte att uppmäta dessa droger om de intogs lördag kväll, medan det är fullt möjligt att uppmäta kokain som intogs vid samma tidpunkt. Kokain kom på andra plats och amfetamin på tredje som den vanligaste drogen, säger Oscar Sundbaum.

Att metamfetamin inte kunde uppmätas beror på att missbruket är sällsynt i Sverige. Noterbart är också att både kokain och amfetamin fick ett uppsving vid löningshelger medan bruket av MDMA då i stället gick ned.

– Det kan bero på priset och att narkotikaanvändare favoriserar de dyrare drogerna när de har pengar. Amfetaminanvändningen ökade genomsnittligt vid samtliga speciella datum medan kokainanvändningen ökade endast vid löningshelger och nyår, säger eleverna.

Slutsatsen, som de själva drar är att det i första hand är tillgången som spelar in huruvida det går att uppmäta narkotika eller inte.

För att få mer sanningsenlig bild av drogmissbruket hade det krävts fler prov utspridda under hela året. Men provtagningen är inte något som Bodens kommun planerar i dagsläget.

– Nej, inte just nu. Nu försöker vi följa lagar och regler som gäller vid vanlig rening av avloppsvattnet, säger Patrik Fahlén, enhetschef på vatten- och avlopp.

Svedjans produktionsledare Peter Lakso trodde faktiskt inte det skulle synas något knarkspår för att avloppsreningsverket hanterar så stora mängder vatten.

– Före vattnet kommer hit så passerar det också förbi flera olika antal pumpstationer på olika områden.

– Om man ska kunna lokalisera och även få andra drogvärden så bör man nog ta provet direkt vid pumpstationerna, säger Lakso.

Så här blev narkotikaresultatet per dag/ 1000 innevånare

Amfetamin 1,4 milligram/dag

MDMA 8,81 milligram/dag

Kokain 6,08 milligram/dag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om