Knallrosa buss på väg

Landstinget satsar på nya knallrosa mammografivagnar med avancerad utrustning för 24 miljoner. Digitala röntgenbilder ska förbättra upptäckten av bröstcancer hos 55 000 kvinnor.- Undersökningen är så pass viktig att den får kosta, säger patienten Karin Nyberg.

Karin Nyberg gick på en bröströntgen under måndagen i landstingets mammografibuss som funnits i Boden i fem veckor. "Jag tycker att man bör kolla för säkerhets skull", säger hon. FOTO: Göran Ström

Karin Nyberg gick på en bröströntgen under måndagen i landstingets mammografibuss som funnits i Boden i fem veckor. "Jag tycker att man bör kolla för säkerhets skull", säger hon. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2009-10-06 06:00
Mammografiverksamheten har smygstartat trots att de nya rosa vagnarna inte invigs förrän i november.
Under två år kommer alla kvinnor, drygt 55 000 i åldersgruppen 40-74 år att undersökas.
Moderniseringen av mammografin, som kostat 24 miljoner, innebär förutom de nya vagnarna med röntgenutrustningen även teknikskåp till varje enhet och flera nya dataprogram.
På Sunderby sjukhus sker sedan den slutliga bildhanteringen och bildgranskningen.
Säkrare diagnos
- Dataprogrammen innebär ett helt nytt sätt att se på och granska den digitala bilden. Vi kan ta fram en säkrare diagnos, säger Bodil Sundbom, enhetschef för landstingets mammografiverksamhet.
I går var det premiär i Gällivare för bröstkontroll medan mammografivagnen redan funnits i Boden i fem veckor.
Det är andra gången som Karin Nyberg,42, kallas till en mammografiundersökning. Ungefär 86 procent av de som fått tid kommer.
- Det känns bättre att kontrollera en gång för mycket än en gång för lite. Bröstundersökningen går ju väldigt fort. Även om det kostar mycket pengar att modernisera, så känns det viktigt att komma åt bröstcancer, säger Karin Nyberg.
Fem i halvtimmen
Röntgensjuksköterskorna Petra Lundberg och Lena Lindström-Bjarnestig jobbar den här veckan i Boden eftersom landstingets tolv röntgensjuksköterskor schemaläggs på de olika enheterna.
I Boden tar de emot 70 kvinnor en arbetsdag, vilket innebär fem kvinnor i halvtimmen.
- Det är normalt och inte snabbare än det gamla arbetssättet för det är samma inställningsteknik. Den stora förändringen är ett lättare arbete. Vi slipper att bära omkring på stora kassetter som var ganska tunga att jobba med mellan varje tagning, säger Petra Lundberg.
- Vi ser allt på dataskärmarna men de som undersöks får vänta på besked efter granskning. Vi sköterskor bedömer bara om bilderna är av tekniskt bra kvalité, säger Lena Lindström-Bjarnestig.
Vid röntgen ska hela bröstet finnas med liksom bröstmuskeln. Det ska även gå att se på bröstet i profil. Många kvinnor upplever bröströntgen som smärtsamt.
- En del kvinnor som besökt oss har faktiskt sagt att de upplever att utrustningen är mer skonsam mot brösten jämfört med den gamla metoden, säger Petra Lundberg.
Färgen självskriven
Färgen på landstingets mammografivagnar kändes självskriven för att färgen anknyter till rosabandskampanjen. Däremot är vagnen
i dag osynlig för bodensarna där den står inklämd framför gamla lungkliniken.
- Placeringen är olycklig eftersom den rosa vagnen ska synas för att påminna kvinnorna om att de ska göra sina hälsokontroller. Vi fick göra avkall på vår gamla plats vid Björknäs vårdcentral för att den nu håller på att byggas om, säger enhetschefen Bodil Sundbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om