Klotterutredning ligger helt still

Polisen har utrett omfattande skadegörelse genom klotter i Boden. Den misstänkte togs på bar gärning och han har medgivit att han använt sin privata tagg när han klottrat, men ärendet ligger still i avvaktan på komplettering.

Anette Krig, förundersökningsledare vid polisen i Boden och Luleå.

Anette Krig, förundersökningsledare vid polisen i Boden och Luleå.

Foto: Andreas Walitalo

Boden2020-04-23 20:10

Det var förra sommaren som mannen greps på bar gärning. Det finns även ett vittne, som såg mannen klottra.

Gripandet ledde till en omfattande polisutredning om skadegörelse genom klotter. Totalt handlar det om ett tio-tal målsägare, alla fastighetsbolag i Boden. Förundersökningen omfattar totalt 30 polisanmälningar. 

De anspråk som fastighetsägarna har uppgår till över 70 000 kronor.

Anette Krig, förundersökningsledare vid polisen i Boden och Luleå, förklarar att det inom klottervärlden finns olika taggar, som dels är privata, dels går att koppla till olika gäng. Den misstänkte har medgivit att det är hans privata tagg, som han använt när han klottrat på olika fastigheter i Boden.

Den misstänkte har också filmat med en Pro Go-kamera på flera ställen. Därför beslagtog polisen mannens kamera.  

I november förra året var polisen klar med den omfattande utredningen och redovisade den till åklagaren på åklagarmyndigheten i Luleå. Några veckor senare begärde åklagaren en komplettering. Han vill att polisen tar fram filmerna.

– Åklagaren vill att filmerna kopplas till de platser som det finns anmälan på och som utredningen avser, säger Anette Krig.

I och med det har ärendet kommit att bli liggande i flera månader, eftersom polisens IT-forensiker har oerhört mycket att göra och klotterärendet är inte prioriterat. Andra brott är prioriterade, framför allt där det finns frihetsberövade. Grova våldsbrott och sexualbrott går också före.

Det var Peter Salzberg som fattade beslutet om kompletteringen. Han vikarierade en kort tid i Norrbotten och säger att han skrev en lång redogörelse om varför han begärde kompletteringen.

– Detaljerna kan jag inte redogöra för, men man måste till exempel tala om var filmerna är tagna och varifrån de kommer. Jag kan inte gissa mig till sådana saker, säger han och hänvisar till Thomas Ennefors, som är kammarchef.

Är det nödvändigt att ha filmerna när den misstänkte medgivit att det är hans privata tagg?

– Det kan inte jag svara på, för jag kan inte ärendet. Det är Peter som satt sig in i ärendet. Han har gjort den bedömningen och skickat tillbaka ärendet till polisen. Han har gett direktiv om att filmerna ska in och det är det som gäller, säger Thomas Ennefors, chefsåklagare.

Karta: Polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!