Klädhandlaren tänker inte dra ner på takten

Lars Westman på sitt senaste skidäventyr i Chamonix.

Lars Westman på sitt senaste skidäventyr i Chamonix.

Foto: Emil Vestman

Boden2012-03-14 06:00

Företagaren Lars Vestman, Boden, gillar alpin skidåkning. Så naturligtvis blev det en skidresa för offpiståkning till Chamonix i 70-årspresent.

- Det var det häftigaste jag varit med om.

Jubilaren firar sin födelsedag
i dag med att jobba som vanligt i affären Vestmans herrekipering. Sonen Emil är numera huvudägare men Lars äger fortfarande en mindre del av rörelsen. Företagaren har alltid varit Boden trogen.

- Jag är född och uppvuxen
i Buddbyn. Jag trivs så bra här att jag aldrig lämnat sta´n. Större delen av mitt yrkesliv har jag jobbat i affär, säger Lars Vestman.

"Bra på att snacka"
När han gjort lumpen fick han jobb direkt på Lundqvists Herrekipering efter Drottninggatan och fortsatte sedan vidare till Åkerlunds. Lars Vestman följde sedan med Gösta Rylander när han 1968 startade upp affären "Göstas" som låg där matstället Dagobert finns idag.

- Jag hamnade nog i klädbranschen för att jag var bra på att snacka och det är ett socialt arbete. Jag får träffa mycket folk vilket är det bästa med jobbet.

Efter 17 år hos Göstas gjorde Lars Vestman ett tvärt kast och blev mentalskötare. Det var tillfälligheter som gjorde att han bytte jobb.

- Jag kom in på en mentalskötareutbildning och jobbade sedan
i 8,5 år på barnpsykiatrin i Boden. Det var nyttigt att göra något annat. Mentalskötare var ett spännande, intressant och lärorikt jobb, säger han.

Nätverk
Men Lars Vestman släppte aldrig greppet om klädbranschen. 1996 dök det upp tomma lokaler i centrum och då föddes tanken på att starta eget.

- Jag tänkte jag kunde pröva och åkte ned på en klädmässa. På mässan upptäckte jag att mycket av mitt gamla nätverk i branschen fanns kvar.

Hos Vestmans är man duktiga på kostymer och kavajer.

- Karlarna brukar fråga vad de ska ha. De slipper fundera så mycket och frun blir glad att de fått kläder som passar och ser snygga ut. Jag är ingen klädsnobb men noga med passformen och gillar färgklickar. Grönt och brunt är mina favoritfärger, men de går inte att sälja något vidare, säger Lars Vestman.

Egen företagare vid 55
Att som han bli egen företagare vid 55 år var perfekt.

- En bra tid. Jag var inte så ung och hade inte så mycket ansvar. Efter jag drog igång rörelsen har det bara rullat på i 15 år. Min fru, son och svärdotter jobbar också på Westmans, säger företagaren.

Trots 70-årsdag så ser han ingen anledning att dra ned på takten.

- Jag blir väl utkastad här så småningom. Nu funderar jag på att starta något eget igen. Jag har vissa ideér, säger Lars Vestman.

På sin fritid gillar affärsprofilen att fiska i Norge och åka på olika skidresor. Under många år var han tränare i Storklintens alpina skidklubb (SKALP) så det har blivit en del utförsåkning.

In som banchef
- Är det något jag gjort i mitt liv så är det att åka skidor. Jag åker på 3-4 skidresor per år. Nyligen slog vi ihop min sons 40-årsdag och min 70-årsdag och åkte på en offpistvecka med guide till Chamonix. Det var ett riktigt häftigt äventyr, säger Lars Vestman.

Lika kul blir helgens tävling
i Klinten för minifräsarna. Då tävlar hans barnbarn Max och Nelly.

- Jag ska hoppa in som banchef istället för min son. Då blir en liten nostalgitripp tillbaka i tiden.

Fakta Lars Vestman

Namn: Lars Lennart Vestman.

Ålder: 70 år i dag

Familj: Jeanette, 62, barnen Emil, 40, svärdottern Linda och barnbarnen Nellie och Max, dottern Matilda, 37.

Intressen: Företagande, familjen, skidor och fiske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om