Kläder och utrustning begränsar kvinnor i militärtjänst

Sedan kvinnor 1989 fick tillträde till samtliga befattningar i Försvarsmakten har de anpassningar som gjorts avseende materiel varit blygsamma.

Merparten av de över 4 000 klagomål, som Försvarsmakten gått igenom, handlade om kängor, men även om trosor, bh, skyddsväst, hjälm, handskar och fyskläder. Många gällde främst passformen för kvinnor.

Merparten av de över 4 000 klagomål, som Försvarsmakten gått igenom, handlade om kängor, men även om trosor, bh, skyddsväst, hjälm, handskar och fyskläder. Många gällde främst passformen för kvinnor.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Boden2022-11-21 06:00

Claes Isoz är Försvarsmaktens logistikchef och ansvarig för all personlig utrustning.

– Där har det hänt en hel del, säger han och berättar att de under våren har gjort omfattande beställningar av nya kroppsskydd.

Det har varit problem för kvinnor, att de inte sitter som de ska och det är väldigt viktigt att de följer kroppen. Skyddet ska vara så kroppsnära, som det bara går för att det ska sitta still. De första tusen har anlänt till Sverige och kommer förhoppningsvis förbandssättas före jul, uppger Claes Isoz.

Sverige inledde tillsammans med de andra nordiska länderna redan 2015 arbetet med att ta fram ett nytt fältuniformssystem. Det följdes upp med prov och försök med en testkollektion under utbildningsåret 2019/2020. Det är prövat av både män och kvinnor. I våras beställde Försvarsmakten de nya uniformerna Nordic combat uniform, NCU.

– Vi kommer att få de första leveranser 2023 och hela systemet ska förbandssättas fram till början av 2024. Vi har goda förhoppningar att det här blir rätt från början, säger Claes Isoz.

Även på underklädesfronten har det hänt en del. Det ingår nya underkläder i merinoull för kvinnor och män i det nya fältuniformsystemet, men det har varit problem att få tag i BH-leverantörer som klarar Försvarsmaktens krav på flamskydd.

Tidigare behåar har inte fungerat. De syddes med dragkedja mellan brösten, som gav köldskador, vilket Claes Isoz tycker var mycket olyckligt.

– Nu efter ett antal omtag ska vi upphandla tre olika typer av behåar, också i merinoull som är mycket smidigare och har flamskydd.

Förutom det har Försvarsmakten redan köpt in nya underkläder för kvinnor.

– Vi har fått de första 12 500 trosorna i en ny variant. De förbandssattes i somras och förra hösten. Vi har börjat att få positiv feedback på den från förbandsverksamheten, säger Claes Isoz.

I och med de erfarenheterna i bagaget kommer de nya trosmodellerna fortsatt skickas ut till förbanden. Det blir under en övergångstid tills personalen fått de nya fältuniformerna.

– Vi kommer att utvärdera det nya systemet och göra förändringar om vi tycker att det behövs. Vi kommer vara lyhörda för verksamhetens behov. 

Claes Inoz framhåller, att alla som arbetar inom Försvarsmakten och gör värnplikten ska ha samma förutsättningar att göra ett bra jobb.

– Då får inte kläderna eller utrustningen de bär utgöra en gräns för det. Så får det inte vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!