KD får en ny chans

Först röstade KD och stödde vänsterns förslag på två semesterperioder som stjälpte alliansen. Därefter har alliansen värvat KD som får rösta igen. Röstar partiet "fel" kanske det blir opposition igen.

Anders Pettersson, gruppledare för Kristdemokraterna. Foto: lena leffler

Anders Pettersson, gruppledare för Kristdemokraterna. Foto: lena leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-03-31 06:00
Alla beslut tas nämligen i bästa samförstånd inom alliansförbrödringen. Vänsterpartiet i Boden spräckte alliansen i socialnämnden och gjorde upp med oppositionen dit även Kristdemokraterna räknade sig till för en vecka sedan.
Men nu gäller inte samma spelregler. Alliansen har nämligen bestämt att tre semesterperioder ska utredas på nytt och det ska fattas ett nytt beslut den 8 april. Före helgen skickade socialchefen Chatarina Liljeholm ut information till vårdpersonalen att man kommer förhandla fackligt igen om tre semesterperioder.
Olika alternativ
- Det är ett beredningsförslag. Än vet vi inte om det kommer att drivas igenom. Tidigare visste vi bara att besparingarna handlade om 18-20 tjänster. Nu har man i detalj tagit fram kostnaderna för förvaltningen vilket är kännbara om det bara är två semesterperioder, summerar Anders Sundström, socialnämndens ordförande.
- Hur frågan ska hanteras i dag kan jag inte kommentera förrän vi behandlat frågan inom partiet, säger Anders Pettersson (KD).
Hur Kristdemokraterna, som nytt alliansparti ska rösta denna gång vill inte Pettersson spekulera i.
- När KD röstade nej till tre semesterperioder hade vi ett dåligt underlag . Nu har vi förhoppningsvis ett bättre underlag och kan jämföra de olika alternativen, säger Pettersson, diplomatiskt.
Men Kristdemokraternas ståndpunkt i opposition på det extra socialnämndssammanträdet den 17 mars var tydlig. Ledamoten Gunnar Halin hann faktiskt yrka avslag mot alliansförslaget om tre semesterperioder innan nämnden ajournerade sig. Enligt det justerade sammanträdesprotokollet så återtog både S och KD sina tidigare yrkanden och anslöt sig till Vänsterns förslag att bibehålla två semesterperioder och ge förvaltningschefen i uppdrag att tillsammans med verksamheterna ta "gemensamt ansvar för sparbehoven".
Röstar KD fel så sparkas ni ut igen?
- Vi kommer att låta en majoritet inom partiet få tycka till. I ett demokratiskt parti tycker alla olika. Jag är inte partiet utan en företrädare för partiet, säger Anders Pettersson, gruppledare för KD.
Tror du många tycker att KD är en svikare?
- Nja, det är väl olika. Det kommer säkert att finnas folk som kanske tycker att vi borde betett oss på ett annat sätt än vad vi gjort. Först på nämnden vet vi vad KD tycker, säger Anders Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om