Men att hitta den informationen på Försäkringskassans hemsida är inte lätt.
Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare, säger att eftersom Sverige inte har något avtal med Thailand så är det socialförsäkringsbalken som gäller.
– För att få behålla sin sjukpenning vid utlandsvistelse utanför EU/EES och Schweiz så krävs det att försäkringskassan medger att du reser utomlands.
Men det gäller bara om man redan är sjuk innan man reser. Alltså inte om man blir sjuk under resan.
– Det framgår i 6:e kapitlet 15:e paragrafen i socialförsäkringsbalken. Där framgår det när man kan få sjukpenning och inte, säger Cecilia Udin,
Varför informera ni inte om det på er hemsida?– Vi skriver ju att man ska se över sitt försäkringsskydd om man åker utanför EU/EES-land, säger Cecilia Udin och tillägger att det står i blanketten där man ska ansöka om medgivande om man är sjuk före utlandsresan.
Men det är fel, det framgår inte av den blanketten.
– Det är givetvis så att vi ska ha så mycket information som möjligt på vår hemsida. Det står ju också inledningsvis om sjukpenningen, men visst man kan säkert förtydliga det.
Var står det?– Det står ju i vilka situationer man kan få sjukpenning när man åker utomlands.
Efter mycket sökande säger Cecilia Udin att informationen ska finnas och hänvisar till slut till sidan 20 i broschyren Om du är sjuk och inte kan arbeta. Den kan man hitta om man går längst ned på hemsidan under rubriken Broschyrer och faktablad.
– Där står det att man inte kan få sjukpenning förrän man är tillbaka i Sverige efter resan om man inte är på jobbresa. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller. Jag vet att det finns arbetsgivare som inte betalar sjuklön när man är utomlands precis som socialförsäkringsbalken säger. Jag måste som person ta reda på vad som gäller om jag råkar bli sjuk i ett land som Thailand eller i ett annat land utanför EU.
Kan du hålla med om att det inte är lätt att hitta den här informationen, det tog oss en halvtimme att hitta den?– Givetvis kan vi alltid förbättra vår information på hemsidan. Det får vi ta med oss och titta på vad vi kan förtydliga.
Helene Mood, utlandsskadechef på Folksam, uppger att ersättning för inkomstbortfall inte ingår i deras reseförsäkring.
– Den tar kostnader för läkarvård, medicin, resor till och från vård och eventuellt hemtransport och merkostnad om man måste flyga hem tidigare eller senare eller om man måste ändra boende.
Kan man teckna en försäkring för inkomstbortfall?– Nej, det finns inte.