Kanotist söker med ekolod i ån efter försvunnen

Sportfiskaren Robert Westin har erbjudit sig att leta efter den försvunne. Han kommer paddla i sin kanot på de djupare ställena i Flarkån. "Jag har med mig ett ekolod som jag kan söka med".

Robert Westin kommer att paddla på Flarkåns djupare ställen och söka med ekolod efter den försvunne." Jag kände jag ville göra en insats för att hjälpa de anhöriga i sökandet".

Robert Westin kommer att paddla på Flarkåns djupare ställen och söka med ekolod efter den försvunne." Jag kände jag ville göra en insats för att hjälpa de anhöriga i sökandet".

Foto: Robert Westin

Boden2020-07-25 05:00

Bodensaren hoppas kunde åka upp till Flarken under lördagen för att delta i sökandet efter den försvunne Mikael Simonsson.

– Personer har hört av sig i veckan och frågat om jag har någon utrustning. Jag har ett ekolod som skickar ut bättre signaler ju djupare det är.Samma ekolod användes också när man först letade efter den försvunna Vatchareeya i Luleälven med samma teknik. Jag var med då i båten och guidade på älvsträckan, säger Westin.

Enligt honom har just Flarkån, som man misstänker att den försvunne kan ha ramlat i vissa grundare partier men även lågflytande och djupare partier som ligger på två meter.

– Det är där jag ska paddla det jag hinner. Jag får paddla långsamt för att ekolodet ska hinna med och för att jag ska hinna se vad som finns på sidan.

– Jag kom nämligen på att jag kunde ändra ekolodets vinkel så jag kan skicka signalerna efter åns sidor för jag behöver inte se rakt under. Ekolodet har högupplöst chirpteknik så man ser ganska bra vad som ligger i vattnet om det inte ligger för tight mot botten, säger Robert Westin.

Flarkån rinner efter en ganska lång sträcka och tar tid att paddla igenom.

– Det går ju inte köra med båt så jag tar uppdraget och ser vad jag kan göra. Det är ändå en möjlighet att pröva något annat för att se om vi kan nå resultat. För de anhöriga är  det viktigt att veta att området är genomsökt och personen skulle finnas där eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!