Junior-SM pågår i Boden sedan onsdagen.
- Det är viktigt att kunna ha stora tävlingar på hemmaplan, det är alltid en fördel, säger arrangören Göran Honkamaa.
Drygt 300 ungdomar från hela Sverige deltar och ungefär 1 000 personer bor i Boden under SM-veckan.
På fredagen var det uppehåll i tävlingarna och då ordnades underhållning på Enter Galleria.
Årets idrottsledare från Idrottsgalan 2010, längdskidlandslagets ledare Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, pratade om sina erfarenheter av att ha hand om världens bästa skidåkare och hur man skapar laganda i en individuell gren.
- Det viktiga är att ungdomarna får utöva idrotten med mycket glädje, utifrån prestations- och ambitionsnivå, och att vi har många som åker, säger Joakim Abrahamsson.
Det är i klubbverksamheten som grunden läggs, det är där det startar.
- I början, innan satsningen, var det kompisarna och det som fanns runt omkring det som var det viktiga, säger Gunde Svan.
Han och hustrun Marie tränar dottern Julia som tog brons i sprinttävlingen för de yngre tjejerna i junior-SM tidigare i veckan. Själv utsatte han sig för en del extrema saker vad gäller kost och träning på sin tid.
- Det är svårt att lägga sig på en lagom nivå. Man vill att det ska gå bra utan att satsa för hårt. Det har vi föresatt oss, både min fru och jag, att utvecklingen ska få ha sin gång.
Gunde Svan har också en son som åker motocross på sommaren och skidor på vintern.
Niklas Jonsson, från Piteå, som tog OS-silver i Nagano, Japan, 1998, var på väg in i landslaget när Gunde Svan var på väg ut.
- Man ska försöka åka så mycket skidor man själv vill, är Jonssons råd till dagens unga åkare.
När man blir äldre handlar det om att åka mycket skidor, om man vill bli bra.
Vallningsteamet var också plats i gallerian och demonstrerade vallning, som har en viktig del i att lyckas i skidåkning, något som de svenska skidlöparna fick erfara under skid-VM i Oslo nyligen.
- Jag har haft bra skidor, vallningen har varit bra, säger Axel Jonsson från Duved i Jämtland, som deltar i junior-SM.