Kan vinna åtråvärt arkitekturpris

Bodens magnifika byggnad Havremagasinet kan vinna Fortifikationsverkets arkitekturpris 2017. ”Visst känns det spännande att vara med och tävla”, säger konsthallschefen Ricky Sandberg.

Bodens stolthet. Havremagasinet i Boden.

Bodens stolthet. Havremagasinet i Boden.

Foto: Lena Leffler

Boden2017-09-15 19:40

Fortifikationsverket delar vart tredje år ut ett arkitekturpris och i år sker det för åttonde året.

– Syftet med Fortifikationsverkets arkitekturpris är att lyfta fram goda exempel för att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Det gäller både nybyggen och vid ombyggnation, säger Jonas Holmgren, projektledare på Fortifikationsverket.

Tack vare entusiastiska krafter har Havremagasinet under åren förvandlats till en välbesökt och populär kulturell mötesplats.

– När vi första gången steg in här 2010 fick vi sopa undan allt havre och damm som låg kvar. Vi bedrev sedan konstutställning under sommaren och hade 13 000 besökare under två månader, säger Ricky Sandberg, konsthallschef.

Besökskurvan visade att det fanns en utvecklingspotential för att bedriva en konsthall och fortifikationsförvaltningen har sedan byggt om fastigheten.

Anpassningen till konsthall är ett bra exempel på hur man med relativt enkla medel kan utnyttja kvalitéerna i byggnaden.

– Upprustningen är varsamt gjord och med respekt för det gamla huset. Projektet visar också på byggnadens flexibilitet, att den enkelt kunnat anpassas till nya behov utan att förlora sin ursprungliga karaktär, säger Jonas Holmgren, Fortifikationsverket.

Det är arkitekten Mats Öhman, MAF arkitektbyrå, som hjälpt till att utforma Havremagasinet.

– Mitt mål har varit att värna byggnaden för det är en fantastiskt fin byggnad med en intressant historia bakom sig. Tanken har varit att vara varsam med byggnadsvolymen och inte gå in och störa för mycket. Byggnaden är ju redan väldigt spännande konstruktivt med träbjälklagren och de gamla maskinerna högst upp i huset. Så det har blivit en kombination att lyfta fram gammal historia och få in ett ny modern konsthall i det hela, säger arkitekten Mats Öhman.

Det fanns tidigare ett fult skärmtak som stack ut från byggnaden som inte passade in. Det togs bort och den nya entrén försågs istället med glasväggar.

– För att folk ska vilja gå in genom entrén så måste man vilja locka lite grann. Vi gjorde den mer spännande och spektakulär mot den gamla fasaden.

Entrén är som ett handslag in i en byggnad. Handslaget ska ju locka till upptäckt och nyfikenhet att vilja gå in och att det sannolikt på insidan ska finnas något gestaltningsuttryck med bärande konst, säger Mats Öhman.

Det är Fortifikationsverkets arkitekturråd som åkt runt och plockat ut de fyra tävlingsbidragen där Havremagasinet ingår. De andra är ett nybyggt flygledartorn i Vidsel, ett flygledartorn i Ronneby samt ett rustningsförråd i Skredsvik. Vinnaren avslöjas på Arkitekturdagen den 22 november.

Arkitekten Mats Öhman tycker det känns positivt att Havremagasinet nu blivit nominerad till Fortifikationsverkets arkitekturpris.

– Det är väl kul att fortifikationsverket som äger den militära fastigheten har inställningen att man kan lyfta fram den här typen av byggnad också. Det är jätteskoj.

Havremagasinet räknas idag som ett statligt byggnadsminne och därför är det upprättat något som kallas ett vårdprogram för fastigheten.

– Det är en rekommendation hur man ska förvalta byggnaden i framtiden vilket innebär att använda rätt typ av färger och puts på utsidan. Vårdprogrammet ligger också till stor grund för den här investeringen på Havremagasinet.

– När det gäller statliga byggnadsminnen vill ju särskilt riksantikvarieämbetet att man ska använda lokalerna. För används lokalerna då underhålls de också, säger Jonas Holmgren, Fortifikationsverket.

Havremagasinet ritades av Erik Josephson 1911 för förvaring av foder till garnisonens alla hästar. De är nu borta men kvar finns en unik byggnad uppförd i en träbyggnadsteknik som man sällan ser idag.

2010 började ombyggnationen som skedde i två steg. Fortifikationsverket äger fastigheten och hyr ut den till Region Norrbotten och Bodens kommun som konsthall.

I dag visar både nationella och internationella konstnärer upp sin konst på Havremagasinet och man håller också populära skaparkurser som vänder sig till alla grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!